ГоловнаПолітика

Зеленський запропонував Раді закрити шпарину в Кримінальному кодексі, що допомогла Єфремову

Статтю 364 про службові злочини збираються уточнити.

Зеленський запропонував Раді закрити шпарину в Кримінальному кодексі, що допомогла Єфремову
Фото: Сергей Нужненко

Президент Володимир Зеленський запропонував закрити шпарину в Кримінальному кодексі, яка дозволила закрити одне з кримінальних проваджень щодо Олександра Єфремова.

Про це йдеться в законопроєкті №2621 від 18 грудня, внесеного президентом як невідкладного.

Зеленський пропонує уточнити статтю 364 Кримінального кодексу про зловживання владою або службовим становищем. У травні 2014 року Верховна Рада частково декриміналізувала її, прописавши, що відповідальність настає тільки за збитки майнового характеру.

У листопаді 2019 року це дозволило захисту колишніх депутатів Олександру Єфремову, Олександру Стояну та Сергію Гордієнку домогтися закриття справи проти них, що стосувалося прийняття "диктаторських законів" 16 січня 2014 року. Їх звинувачували в немайнових збитках.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що "в службових злочинах серйозні збитки не завжди можна розрахувати в грошах".

Запропоновані правки передбачають, що істотність шкоди нематеріального характеру буде визначатися з урахуванням конкретних обставин справи, як це було до 2014 року.

Нагадаємо, кримінальна справа стосовно Єфремова, Стояна та Гордієнка за прийняття "диктаторських законів" розслідувалася за ст.364 ч.2 (зловживання владою і службовими повноваженнями) і ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

До суду його передали ще у 2015 році, але досі далі підготовчого засідання справа не дійшла.

16 січня 2014 року депутати методом підняття рук проголосували за пакет законів, які давали владі більше можливостей для придушення протестів. Тоді заборонили рух автомобілів колонами більш як 5, за організацію зборів і мітингів встановили штраф і арешт до 10 діб, передбачили введення кримінальної відповідальності за екстремізм і за наклеп, блокування держбудівель і ін.

Єфремов, Стоян і Гордієнко були членами Лічильної комісії Верховної Ради, яка формалізувала прийняття цих законів.

Єфремова також судять за звинуваченням у державній зраді. Про те, що відбувається в цій справі, читайте в статті "Справа Єфремова: захоплення СБУ, державна зрада, тиск на свідків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram