ГоловнаПолітика

Генасамблея ООН підтримала резолюцію щодо захисту прав людини у Криму в умовах окупації

На підтримку резолюції проголосувало 65 країн, 23 виступили проти.

Генеральна асамблея ООН підтримала внесений Україною проєкт резолюції про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації.

Про це повідомляє посольство України в ООН в Twitter.

На підтримку резолюції проголосувало 65 країн, 23 виступили проти.

На підтримку резолюції виступили, зокрема, країни ЄС, США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Швейцарія, Японія, Ізраїль, Молдова, Грузія, Чорногорія, Албанія, Північна Македонія.

Проти, крім РФ, проголосували Китай, Індія, Білорусь, Сербія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Вірменія, КНДР, Венесуела, Сирія.

Більшість країн утрималися - всього 83. У їх числі Боснія і Герцеговина, Лівія, Єгипет, Йорданія, Ірак, Бразилія, Мексика, Монголія, Пакистан, Південна Корея, Південна Африка, Таїланд, Індонезія, передає Інтерфакс-Україна.

Основними положеннями резолюції є:

-засудження масових затримань активістів та захисників прав людини на підставі звинувачень у підтримці тероризму;

- заклик припинити переслідування і звільнити осіб, затриманих за висловлювання власних думок, в тому числі до початку окупації;

-засудження практики призову чоловіків у ВС РФ і кримінального переслідування тих, хто ухиляється від служби в армії країни-окупанта;

- вимога негайно звільнити всіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їх безперешкодне повернення на Батьківщину;

-заклик до міжнародного співтовариства продовжити в рамках міжнародної адвокації засудження порушень РФ прав людини в Криму, як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівні.

Ця резолюція була підтримана Третім комітетом Генеральної Асамблеї ООН 14 листопада 67 голосами (23 виступило проти) і набуває чинності після її прийняття Генасамблеєю ООН. Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, який представляв проєкт резолюції на засіданні Третього комітету, повідомив, що під час обговорення один з російських дипломатів висловлював погрози на адресу представників тих країн, які підтримають цей документ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram