ГоловнаПолітика

Депутати "забетонували" свою недоторканність, - нардеп "Голосу"

В одній з поправок зазначено, що депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у ВР.

Депутати "забетонували" свою недоторканність, - нардеп "Голосу"
Фото: Михаил Палинчак

Нардеп партії "Голос" Олександра Устінова заявила, що прийнятим сьогодні законопроєктом №2237 парламент фактично "забетонував" депутатську недоторканність, повідомляє "Цензор.НЕТ".

Вона навела як приклад прийняту поправку від депутата від ОПЗЖ Григорія Мамки: "народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у Верховній Раді України та її органах, а також при здійсненні депутатських повноважень, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

Устінова впевнена, що цією поправкою депутати фактично забетонували свою недоторканність.

"Тому що там сказано, що депутат не несе юридичну відповідальність, якщо він під час виконання своїх депутатських повноважень. Там окремо, звичайно, йдеться про те, що голосування або робота у залі, але ця правка читається так, що фактично, якщо депутат при виконанні своїх депутатських повноважень, він не несе ніякої юридичної відповідальності за свої дії", - розповіла Устінова.

Нардеп додала, що партія "Голос" єдина, де проголосували проти цієї поправки.

"Але ця правка об'єднала весь зал. Чому? Тому що ніхто не хоче знімати депутатську недоторканність. Саме тому усі це підтримували, тиснули зелені кнопки і говорили, що так, ми хочемо, щоб ми не несли відповідальності за те, що ми робимо в рамках своїх депутатських повноважень", - заявила Устінова.

Нардеп вважає, що поправка створює правову колізію, оскільки правоохоронні органи взагалі не можуть відкривати справи проти депутатів.

"Вони повинні йти до однієї людини у цій країні, генерального прокурора, і просити його про дозвіл. Якщо вони раптом розслідують справу і виходять на народного депутата, а потім йдуть до генерального прокурора - і всі докази, які були зібрані до моменту, коли вони вийшли на народного депутата - не можуть бути використані у суді", - додала Устінова.

Нагадаємо, відповідно до прийнятого законопроєкту №2237 тільки генпрокурор, його заступники або керівники обласної прокуратури зможуть повідомляти підозри депутатам. Саме генпрокурор, а не парламент зможе підтримувати клопотання на затримання, обрання запобіжного заходу, обшук, порушення таємниці листування і телефонних розмов, а також інші негласні слідчі, розшукові дії проти депутатів Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram