ГоловнаПолітика

Впровадження стандартів НАТО не скасує завдань національної оборони, - експерт

У сусідів Росії стандарти вищі, ніж в інших країнах-членах НАТО.

Впровадження стандартів НАТО не скасує завдань національної оборони, - експерт
Леонид Поляков
Фото: Макс Левин

Впровадження стандартів НАТО не скасує завдань національної оборони, особливо для України і тих країн, які мають реальну військову загрозу і поки не мають гарантовану підтримку з боку Альянсу.

Про це під час круглого столу "Чи підвищить впровадження стандартів НАТО в ЗСУ обороноздатність України?" в Інституті Горшеніна заявив голова Експертної ради Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР), перший заступник міністра оборони України (2005 - 2008), заступник міністра оборони України (2014 року) Леонід Поляков.

"Деякі питання стандартизовані у НАТО, але у низки країн свої стандарти залишаються вищими, ніж в Альянсі. Наприклад, стандарти Швеції і Фінляндії, які знаходяться близько до Росії, - вищі, ніж в інших країнах-членах НАТО. Все це, безумовно, стосується і України", - підкреслив експерт.

Леонід Поляков також зазначив, що наразі повноваження міністра оборони України лише частково відповідають стандартам НАТО.

"Торік прийняли Закон України про нацбезпеку і, нарешті, реалізували один з демократичних стандартів НАТО, що стосується того, що міністром має бути цивільний політик, представник партії, яка перемогла на виборах. Нарешті це реалізовано - вперше, тому що минулі міністри цим критеріям не відповідали. Але, на даний момент, повноваження нашого міністра стандартам НАТО відповідають в повному обсязі. Це стосується і питань оборони, і військової поліції, і військової контррозвідки. Міністр повинен мати усі ці повноваження і у цьому сенсі нам треба буде пройти великий шлях", - сказав Леонід Поляков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram