ГоловнаПолітика

Меркель обігнала Лукашенка у рейтингу симпатій українців до світових лідерів

Канцлер Німеччини вперше за п'ять років очолила рейтинг симпатій українців до світових лідерів.

Меркель обігнала Лукашенка у рейтингу симпатій українців до світових лідерів
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Анґела Меркель вперше за п'ять років очолила рейтинг світових лідерів за оцінками українців і випередила президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це свідчать дані соціологічного опитування групи "Рейтинг".

Після саміту "Нормандської четвірки" у Парижі українці покращили своє ставлення до Меркель з 60 до 69%. Рейтинг симпатій українців до президента Франції Еммануеля Макрону також зріс з 39 до 52%.

До президента Білорусі Олександра Лукашенка позитивно ставляться 65% українських респондентів (раніше було 66%).

Ставлення до президента РФ Путіна традиційно негативне - 72% і лише 16% - позитивне.

Соціологи також відзначають, що оцінки Макрона і Меркель більш-менш рівномірні за регіональним та електоральним розподілом. Зате у ситуації з Лукашенком і Путіним спостерігаються чіткі відмінності: останнім довіряють набагато більше на Півдні і Сході.

Прибічники партій "Європейська солідарність" і "Голос" дещо менше довіряють Лукашенкові, більше - прибічники партії "Опозиційна платформа - За життя". Окрім того, вони єдині, хто серед прибічників парламентських політсил довіряє Путіну.

Опитування проводили 13-17 грудня 2019 року по всій Україні за винятком окупованих територій. Опитано 2500 респондентів. Статистична похибка не перевищує 2,0%.

Нагадаємо, журнал Forbes у 2019 році дев'ятий раз поспіль визнав Анґелу Меркель найвпливовішою жінкою світу.

Щодо рейтингів української політики, у середині грудня цього року роботою президента Володимира Зеленського задоволені 62% українців, незадоволені - 25%. Соціологи відзначили, що за останні два тижні рівень задоволеності роботою президента зріс з 53 до 62%, а рівень невдоволення - зменшився з 33 до 25%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram