ГоловнаПолітика

Відбулося перше засідання ТСК щодо вбивства Гандзюк і нападів на активістів

До складу комісії увійшли 13 депутатів.

Відбулося перше засідання ТСК щодо вбивства Гандзюк і нападів на активістів
Фото: facebook.com/Tetiana Pechonchyk

Перше засідання Тимчасової слідчої комісії з парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів відбулося 17 грудня.

Про його результати розповіла правозахисниця Тетяна Печончик.

На установчому засіданні обрали голову ТСК, яким став народний депутат від "Слуги народу" Ігор Василів. Його заступником - депутат від "Голосу" Соломія Бобровська, яка була ініціатором постанови про створення ТСК.

"Комісія погодилася включити в фокус своєї уваги не тільки справи зі "списку Гандзюк" за 2017-2018 роки, а й нападу, що відбулися впродовж 2019 року. Ми передали ТСК список з десяти нинішніх випадків, до процесу розслідування яких найбільше запитань", - повідомила вона у фейсбуці.

Представниця ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" Марина Хромих запропонувала членам комісії звернутися в ГПУ з окремими запитами щодо перешкоджання слідству з боку суду. А саме щодо тих випадків, коли судовими рішеннями було відмовлено в обшуках, накладенні арешту, проведенні допитів тощо. Також вона акцентувала, що важливо отримати пояснення від правоохоронних органів щодо розшуку ключового підозрюваного в справі Катерини Гандзюк - Олексія Левіна, свідчень якого не вистачає для доведення до кінця слідства щодо всіх замовників.

Члени ТСК також вирішили до кінця тижня сформувати й озвучити з трибуни Верховної Ради запити в Генпрокуратуру, СБУ і МВС про стан розслідування нападів, над якими працювала аналогічна комісія в парламенті попереднього скликання, а також нападів з нового списку.

Після отримання відповідей ТСК буде визначатися з ключовими справами, яким приділить особливу увагу, і містами, де, ймовірно, проведе виїзні засідання.

Наступне засідання ТСК відбудеться не раніше, ніж у другій половині січня, оскільки за планом роботи Верховної Ради до того часу депутати працюватимуть в округах.

До складу комісії увійшли 13 депутатів. Термін діяльності ТСК становить один рік. З першим звітом комісія повинна виступити через пів року з часу створення.

Нагадаємо, Рада створила тимчасову слідчу комісію з розслідування нападу на Гандзюк 12 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram