ГоловнаПолітика

Депутати ОПЗЖ сконструювали "пристрій" для кнопкодавства

Замасковано його листівкою з написом "Ми за мир".

Депутати ОПЗЖ сконструювали "пристрій" для кнопкодавства
"Устройство" для кнопкодавства от нардепов Ларина и Черного
Фото: Скриншот видео

Народні депутати, які голосують за відсутніх на засіданні колег, часто вдаються до хитрощів, щоб приховати порушення процедури голосування від фотографів і відеооператорів у ложі преси. Найчастіше вони прикривають своє "кнопкодавство" паперами або газетою. Однак нардепи від "Опозиційної платформи - За життя" (ОПЗЖ) Сергій Ларін і Віктор Чорний "винайшли" цілий механізм, що дозволяє "кнопкодавити", не натискаючи на чужу кнопку пальцем.

Про це повідомляє рух "Чесно".

Так, на засіданні Ради 18 грудня Ларін застосував такий собі "кнопконатискач", змайстрований з трьох товстих книг та чогось схожого чи то на стоси паперу, чи то на папки. Для того, щоб натискання на кнопку за допомогою цього "винаходу" було непомітним, Ларін прилаштував над пультом для голосування листівки з написом російською мовою "Ми за мир".

Наприклад, під час голосування щодо поправки №76 до законопроєкту про скасування депутатської недоторканності №2237 Ларін, сидячи на місці свого колеги по фракції Віктора Чорного, однією рукою натиснув на кнопку перед собою, а іншою привів у дію чудернацький "пристрій". Як наслідок, на місцях Ларіна та Чорного спрацювали кнопки "за".

Фото: Рух "Чесно"

Фото: Рух "Чесно"

А от під час голосування щодо поправки №69 до того самого законопроєкту Ларін правою рукою натиснув на кнопку на пульті Чорного, а "механізм", судячи з усього, підштовхнув ногою. Результат - два голоси "за".

Фото: Рух "Чесно"

Таким самим чином Ларін кнопкодавив під час голосування щодо внесення змін до календарного плану другої сесії ВРУ (проєкт постанови №2609).

Згодом ноу-хау Ларіна використав Чорний, котрий кнопкодавив за відсутнього колегу. Зокрема, він робив це під час голосувань щодо поправок до законопроекту про приведення діяльності НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції (№2490-1), а саме щодо поправки №28, №29 и №30. Таким чином, ОПЗЖ стала фракцією-лідером за кількістю "кнопкодавів" Ради 9-го скликання (їх зараз вісім).

Раніше рух "Чесно" та інші журналісти зафіксували порушення процедури особистого голосування з боку Олександра Пономарьова, Миколи Скорика, Василя Німченка, Григорія Суркіса, Михайла Макаренка і Володимира Кальцева.

Пояснити таку кількість фактів "кнопкодавство" можна тим, що 1 листопада 2019 року набув чинності закон про залежність розміру зарплати нардепів від їх участі в голосуваннях. Тепер, умовно кажучи, депутату нараховують зарплату за одне пленарне засідання тільки у тому випадку, якщо під час нього він взяв участь у щонайменше 70% голосувань. Якщо ж нардеп протягом місяця пропустив понад 30% голосувань, він не отримає за цей місяць виплати на депутатську діяльність (так звана "друга депутатська зарплата").

Як повідомляли, рекорд за "кнопкодавством" нещодавно встановив ОПЗЖ Володимир Кальцев.

Нагадаємо, 10 вересня представники руху "Чесно" зафіксували перший випадок кнопкодавства у Раді дев'ятого скликання. Відзначився мажоритарщик Олександр Ковальов, якого обрали на найменшому прифронтовому окрузі №51 у Донецькій області. Він натискав кнопку на місці ще одного позафракційного мажоритарника з Донецької області Максима Єфімова. Це сталося під час голосування за проєкт закону про імпічмент за основу. 11 вересня депутат від "Слуги народу" Олена Копанчук проголосувала замість однопартійця В'ячеслава Рубльова, а Сергій Литвиненко проголосував за іншого "слугу", ймовірно, Олександра Скічка.

После этого нардепы публично извинились за "кнопкодавство" и пообещали перечислить месячную зарплату на благотворительность.

В августе президент Владимир Зеленский предложил лишать депутатов мандатов за прогулы и "кнопкодавство".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram