ГоловнаПолітика

Путін про Зеленського: намагаюся не давати характеристики колегам

Президента РФ "насторожили" заяви про перегляд Мінських угод.

Путін про Зеленського: намагаюся не давати характеристики колегам
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін вважає "некоректним" давати характеристики Володимиру Зеленському, але вважає його "непересічною особистістю".

Про це він заявив на черговій великій підсумковій пресконференції.

"Я завжди ухиляюся від таких відповідей, вважаю некоректним давати характеристики своїм колегам. Якщо ви звернули увагу, я навіть не даю ніколи характеристик колишнім лідерам відповідних країн, які пішли зі своїх постів... Нумо давати характеристики історичним особистостям. Стосовно діючих у мене якось язик не повертається", - сказав Путін.

"Коли люди потрапляють на такі місця, це означає, що вони пройшли якийсь серйозний відбір і такі люди неабиякі - це як мінімум", - додав він.

Путін також заявив, що його "насторожили" заяви Зеленського про перегляд Мінських угод після зустрічі лідерів нормандської четвірки. За його словами, якщо почнеться перегляд, ситуація з врегулюванням на Донбасі "зайде в глухий кут".

Фото: скриншот відео

"Що стосується нормандського формату, Мінських угод і так далі... Немає нічого, крім Мінських угод. І мене, звичайно, дуже насторожила заява президента Зеленського про те... що можна їх переглянути. Якщо почнеться перегляд, уся ситуація може зайти в глухий кут. Цілковитий. Тому що ключем цих угод є закон про особливий статус Донбасу, який повинен бути імплементований в українську Конституцію... Ось зараз його продовжили на рік, але це ж не на постійній основі. Хоча ми постійно говоримо, і не тільки я, що потрібно надати йому постійно діючий характер. Але, судячи з усього, ні колишнє українське керівництво, ні нинішнє, робити цього не хоче. Але без цього нікуди не дітися", - заявив президент РФ.

Він також знову сказав, що Україна повинна вести прямий діалог з ватажками сепаратистів.

"Потрібен прямий діалог із Донбасом - і його теж немає. Ось зараз буде внесено якісь зміни, пов'язані з децентралізацією. Це що - замість Мінських угод? Замість закону про особливий статус? Усе це повинно бути узгоджене з цими регіонами", - підкреслив Путін.

Говорячи про майбутню зустріч у нормандському форматі, російський президент відзначив її доцільність.

"Що стосується майбутньої зустрічі в квітні - вона стане актуальною, якщо відбудуться позитивні зміни. А вони вже є. Треба це теж сказати об'єктивно. Закон про особливий статус продовжено, по-друге, проведено відведення військ... Щоправда, чомусь наші партнери в Україні не хочуть розведення по всій лінії - на мій погляд, це помилка. Але загалом продовження роботи в нормандському форматі доцільне", - заявив Путін.

Відзначимо, що в листопаді, ще перед зустріччю в Парижі, Путін називав Зеленського "симпатичною і щирою людиною".

Нагадаємо, під час нормандської зустрічі президент Зеленський погодився затвердити особливий статус Донбасу на постійній основі. У комплексі заходів, які затвердили лідери четвірки, прописано "проведення конституційної реформи в Україні" і "набуття чинності нової Конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених із представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей".

На другий день після нормандського саміту Путін заявив, що Україна здатна влаштувати різню на окупованій території Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram