ГоловнаПолітика

Трансформація Збройних сил триватиме весь наступний рік, - міністр оборони

"Цей процес уже відбувається, є "дорожня карта", всі документи підписано".

Трансформація Збройних сил триватиме весь наступний рік, - міністр оборони
Фото: Макс Левин

В Україні весь наступний рік проходитиме трансформація збройних сил для приведення структури командування у відповідність зі стандартами НАТО.

Про це під час круглого столу "Чи підвищить впровадження стандартів НАТО в ЗСУ обороноздатність України?" в Інституті Горшеніна заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк

"Весь наступний рік проходитиме трансформація збройних сил, in situ transformation. Це те, як побудована структура командування ЗС, командування видами військ, Генштабом. Це те, як розподілені повноваження між Головнокомандувачем і головою Генштабу. Наприкінці цього переходу структура ЗС буде повністю відповідати тому, як це реалізовано в країнах НАТО. Цей процес уже відбувається, є "дорожня карта", всі документи підписано. Ми розуміємо, що процес складний, адже він передбачає не тільки зміну структури, а й зміну функціоналу. Цей функціонал зараз прописується. Для того, щоб він був сумісний зі структурами НАТО, ми переробляємо багато нормативних документів і цей процес передбачає багато змін і дискомфорту. Але він почався, і цього не змінити", - заявив міністр.

Андрій Загороднюк також нагадав, що впровадження стандартів НАТО увійшло в програму уряду, як один із 5 ключових пріоритетів Міноборони.

"Це важливо з двох причин. Перша - політична: ми повинні відповідати стандартам і критеріям членства, щоб стати членами НАТО в якийсь проміжок часу. І навіть якщо політично ми не знаємо, коли це відбудеться, то повинні готуватися, готувати наші збройні сили. Інша частина - технічна та організаційна. Армії, які перейшли на стандарти НАТО, краще воюють, вони більш ефективні та підготовлені. Основне наше завдання - боєздатність і боєготовність. Але це питання стосується того, як збудовані здатності, як вони сплановані й організовані. Якщо вони реалізовуються за стандартами НАТО, то будуть набагато ефективнішими, ніж будь-які інші підходи у світі. Це доведено на практиці і для нас це один із тих асиметричних методів, які ми повинні використовувати і для боротьби з російською агресією, і для розвитку країни в цілому. Це ефективне керівництво ЗС, ефективна організація роботи ЗС і сил оборони і побудова всіх процесів. Є країни, які перейшли на стандарти НАТО, не будучи членами Альянсу, наприклад, Швеція або Австралія. І їх збройні сили вважаються такими ж ефективними, як армії членів Альянсу. У будь-якому випадку, незалежно від політичного прогресу в отриманні членства в НАТО, впровадження стандартів є для нас пріоритетом", - сказав Андрій Загороднюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram