ГоловнаПолітика

"Комюніке виглядає краще, ніж я сподівалася", - Зеркаль про підсумки нормандської зустрічі

"Відбувся навіть обмін думками щодо газу, який не призвів ні до якої зради".

"Комюніке виглядає краще, ніж я сподівалася", - Зеркаль про підсумки нормандської зустрічі
Фото: Макс Левин

Колишня заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль прокоментувала підсумки зустрічі в "нормандському" форматі, яка напередодні відбулася в Парижі.

Головною позитивною новиною стало те, що нормандський саміт не привів ні до якої "зради", заявила Зеркаль в ефірі телеканалу Прямий.

"Найбільш позитивне - це те, що відбувся навіть обмін думками щодо газу, який не призвів ні до якої зради. Це дуже позитивно. На мій погляд, дуже позитивно те, що "Нафтогаз" зміг озвучити самому Путіну результат Стокгольмського арбітражу, і що це не політичне рішення, його треба виконувати, і ніщо не завадить Україні вимагати від Росії компенсацію за збитки, які завдав "Газпром" в Україні", - сказала ексзаступник міністра закордонних справ.

Зеркаль зазначила, що підсумкове комюніке зустрічі виглядає краще, ніж вона очікувала.

"З позитиву ще можу сказати, що фактично комюніке виглядає краще, ніж я сподівалася. З негативу можу сказати, що фіксація "формули Штайнмаєра" вже в комюніке для мене виглядає трохи занадто. Але я так розумію, що це був компроміс, на який пішли свідомо", - заявила вона.

Нагадаємо, 9 грудня в Парижі зустрілися лідери "нормандської четвірки" (Україна, Франція, Німеччина, Росія). Президент Володимир Зеленський на зустрічі погодився затвердити особливий статус Донбасу на постійній основі, а також обмін полоненими в форматі "всіх узгоджених на всіх узгоджених".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram