ГоловнаПолітика

Зеркаль: не можна дозволяти Росії зняти питання деокупації Криму з порядку денного

"Вони розраховують, що через кілька років про Крим усі забудуть".

Зеркаль: не можна дозволяти Росії зняти питання деокупації Криму з порядку денного
Елена Зеркаль
Фото: Макс Левин

Ексзаступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль вважає, що з Росією потрібно виходити на переговори про деокупацію Криму і не дозволяти їй знімати це питання з порядку денного.

Про це вона заявила в ефірі телеканалу "Прямий".

"Звичайно, вони (Росія, - ред.) не хочуть це обговорювати. Вони взагалі не хочуть, щоб кримське питання десь гучно пролунало. Навіть на майданчику ООН ми щороку ставимо дві резолюції. Це резолюція з прав людини в Криму, і вона стосується, перш за все, кримських татар і українців. І друга - це питання мілітаризації Криму. Ці два питання є предметом розгляду Генеральної асамблеї ООН", - підкреслила Зеркаль.

При цьому вона також зазначила, що цих зусиль недостатньо.

"Але цього мало, тому що це питання не зрушується з місця. І якщо ми не будемо говорити з різними лідерами про те, що Крим залишається українським... І треба виходити на переговори з росіянами, незважаючи на їх небажання. Потрібно порушувати це питання, нагадувати їм. Оскільки вони розраховують, що через кілька років про Крим усі забудуть і питання просто зникне. Не можна давати їм можливість зняти питання Криму з порядку денного", - підкреслила ексзаступниця голови МЗС.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим у березні 2014 року. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії, проти РФ введено низку економічних санкцій.

У жовтні президент Володимир Зеленський визнав відсутність формули деокупації Криму, але при цьому сказав, що запропонує обговорити тему Криму в нормандському форматі.

9 грудня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн нормандської четвірки, за підсумками якої Зеленський повідомив, що питання Криму докладно не обговорювали. Президент також заявив, що повернення за формулою "всіх на всіх" стосуватиметься захоплених осіб, яких утримують на території України і на окупованих територіях Донбасу. Наступний етап - заарештовані в Росії й у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram