ГоловнаПолітика

Комітет Ради відмовився засудити Росію за використання Інтерполу для переслідування українців

Заяву підтримали нардепи від опозиції та Єлизавета Ясько від "Слуги народу".

Комітет Ради відмовився засудити Росію за використання Інтерполу для переслідування українців
Фото: EPA/UPG

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці не підтримав засудження використання Росією Інтерполу для тиску на громадян України.

Про це повідомила народний депутат Соломія Бобровська.

"Проєкт заяви, якою такі дії засуджуються, пропонували внести на розгляд Верховної Ради України, але його підтримали лише депутати "Голосу" (я і Святослав Вакарчук), "ЄС" (Ірина Геращенко), "Батьківщини" (Григорій Немиря) і одна депутатка зі "Слуги народу" - Ліза Ясько. Інші депутати фракції "Слуга Народу" відмовилися підтримати заяву, проти виступила депутатка з "ОПЗЖ". В результаті проєкт заяви наразі не буде внесено навіть до порядку денного обговорення під час засідання Ради", - написала нардеп у фейсбуці.

Бобровська зазначила, що принципово далі вимагатиме від Верховної Ради України реакції на використання Росією процедур Інтерполу, яке стало особливо очевидним під час затримання Ігоря Мазура, і раніше торкалося і наших воїнів, і політиків, і представників Меджлісу кримськотатарського народу.

Нагадаємо, 9 листопада в Польщі за запитом Російської Федерації в Інтерпол затримали співробітника секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ветерана АТО, заступника голови УНА-УНСО Ігоря Мазура.

10 листопада Мазура відпустили на поруки Генерального консула України в Любліні.

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко заявив, що для затримання ветерана АТО Мазура РФ встановила не "червону картку" Інтерполу, а спеціальне циркулярне повідомлення.

РФ звинувачувала українця в тому, що він нібито в 1994-2000 роках брав участь у складі збройного формування у бойових сутичках з федеральними силами на території Чечні. В результаті загинули і були важко травмовані кілька російських військовослужбовців.

Сам Мазур заявив, що під час війни він перебував у Чечні як журналіст і не брав участі в бойових діях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram