ГоловнаПолітика

Затриманий у Польщі активіст Мазур заперечує участь у бойових діях у Чечні

"Ми приїхали туди як журналісти, і я працював у пресцентрі "Вільний Кавказ".

Затриманий у Польщі активіст Мазур заперечує участь у бойових діях у Чечні
Игорь Мазур
Фото: radiosvoboda.org

Затриманий у Польщі за запитом Росії активіст Ігор Мазур заперечує участь у бойових діях на території Чечні.

Про це він заявив 10 листопада в Любліні, передає Радіо Свобода.

"Я не брав участі в бойових діях, я був на території Чечні в той час. Ми приїхали туди як журналісти, і я працював у пресцентрі "Вільний Кавказ". Українські прикордонники не попереджали мене, що я в списку Інтерполу. Я вже в Польщі був кілька разів після того, як звільнився зі ЗСУ. Я був у базі Інтерполу з 2014 року, просто Інтерпол не давав хід цьому. Останні місяці Росія почала активно працювати на міжнародному рівні. Інтерпол здався і включив нас у так званий "чорний список". На жаль, Інтерпол допомагає в цьому Росії", - заявив Мазур на брифінгу.

10 листопада відділ Окружної прокуратури в польському Холмі звільнив Мазура, який працює в секретаріаті омбудсмена України, на поруки генеральному консулу України в Любліні Василю Павлюку.

Ігор Мазур (позивний "Тополя") - один з лідерів УНА-УНСО, деякий час очолював осередок "Правого сектору" Київської області, учасник акції "Україна без Кучми", Помаранчевої революції та Євромайдану. Служив на Донбасі в складі ЗСУ в 2014-2015 роках.

Мазура затримали за запитом Росії на пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ на україно-польському кордоні 9 листопада.

РФ звинувачує українця в тому, що він нібито в 1994-2000 роках брав участь у складі озброєного формування в бойових сутичках з федеральними силами на території Чечні. У результаті загинули і були тяжко травмовані кілька російських військовослужбовців.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram