ГоловнаПолітика

В ООН підтримали переведення слідчих у "справах Майдану" в ДБР

Це дозволить уникнути подальших затримок у розслідуваннях.

В ООН підтримали переведення слідчих у "справах Майдану" в ДБР
Матильда Богнер
Фото: un.org.ua

Голова Місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер схвалила прийняття поправок до законопроєкту "Про Державне бюро розслідувань", які передбачають переведення слідчих органів прокуратури і прокурорів, які розслідували "справи Майдану", в ДБР без обов'язкового конкурсу. 

Про це вона сказала під час презентації доповіді щодо ситуації на Сході України за період з 16 серпня по 15 листопада, передає "Укрінформ".

"Ми вітаємо переведення слідчої групи, яка веде розслідування справ щодо Майдану, з Генпрокуратури в Державне бюро розслідувань, як це передбачено нещодавно прийнятими змінами до закону про ДБР. Сподіваємося, що це збереже спадкоємність цих розслідувань і дозволить уникнути подальших затримок", - підкреслила Богнер.

За її словами, Управління верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало незначний прогрес у кримінальних процесах, пов'язаних з убивствами та насильницькими смертями під час протестів на Майдані. Зокрема, упродовж звітного періоду відбулося декілька судових засідань. "Однак найважливіше питання в тому, щоб побачити реальний прогрес у цих справах. Жертви і їхні сім'ї вимагають правди і справедливості", - додала Богнер.

Нагадаємо, 10 грудня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про перезавантаження Державного бюро розслідувань. 

Закон фактично означає звільнення його директора Романа Труби. Тепер бюро з центрального органу виконавчої влади стає правоохоронним органом. Директора бюро призначатиме президент після конкурсу. Голова бюро реалізовуватиме свої повноваження одноосібно, а не спільно зі своїми заступниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram