ГоловнаПолітика

НАБУ визнало неможливою реанімацію закритих справ про незаконне збагачення за новим законом

Усі незаконні активи до 28 листопада фактично легалізовано.

НАБУ визнало неможливою реанімацію закритих справ про незаконне збагачення за новим законом
Фото: Lb.ua

Національне антикорупційне бюро визнало неможливим реанімувати 65 раніше закритих справ про незаконне збагачення за новим законом, який набув чинності 28 листопада 2019 року.

Про це йдеться в коментарі НАБУ.

"Усі кримінальні провадження, кваліфіковані за ст.368-2 КК України (попередня редакція статті за незаконне збагачення визнана неконституційною в лютому 2019 року), закрито. Відновити їх неможливо. У т.ч. і з метою застосування механізму цивільної конфіскації", - сказано в заяві бюро.

НАБУ може досліджувати незаконні активи (гроші, нерухомість, майнові та немайнові права, криптовалюту, заниження фінансових зобов'язань, роботи або послуги), набуті у власність з 28 листопада 2019 року.

Якщо їх розмір перевищує 6500 неоподатковуваних мінімумів (зараз - 6,243 млн гривень) - настає кримінальна відповідальність. Якщо їх розмір більший за 500 прожиткових мінімумів (близько 1 млн гривень) - антикорупційні органи можуть через суд стягнути їх на користь держави.

Термін позовної давності для необґрунтованих активів - чотири роки, але щонайшвидше 28 листопада 2019 року.

Нагадаємо, 26 лютого 2019 року Конституційний Суд скасував статтю 368-2 про незаконне збагачення в Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У жовтні 2019 року Верховна Рада включила до Кримінального кодексу нову статтю 368-5 про незаконне збагачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram