ГоловнаПолітика

Рада прийняла законопроєкт про анбандлінг ГТС

Оператор української газотранспортної системи буде незалежним.

Рада прийняла законопроєкт про анбандлінг ГТС
Фото: www.finobzor.com.ua

Верховна Рада прийняла законопроєкт про проведення процесу щодо виділення функції оператора газотранспортної системи (анбандлінга).

За прийняття в цілому законопроєкту №2239-1 проголосував 341 депутат при мінімально необхідних 226, передають "Українські Новини".

У законі встановлюється, що оператором ГТС, який перебуває в держвласності і не підлягає приватизації, може бути виключно суб'єкт господарювання, власником 100% корпоративних прав якого є держава або суб'єкт господарювання, 100% корпоративних прав якого належать державі.

При цьому забороняється повна або часткова приватизація оператора ГТС, повна або часткова приватизація основних фондів, що є об'єктами держвласності і яка використовується оператором ГТС в процесі здійснення діяльності з транспортування газу магістральними трубопроводами.

Нагадаємо, 18 жовтня Рада прийняла законопроєкт під анбандлінг ГТС у першому читанні.

Україна зобов'язана завершити анбандлінг до кінця року. Для цього необхідно прийняти низку змін в нормативно-правові акти, які забезпечать повну імплементацію вимог Третього енергопакету в регуляторну базу України.

У Росії заявляли, що якщо Україна встигне це зробити до кінця року, "Газпром" підпише новий транзитний договір на європейських правилах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram