ГоловнаПолітика

Кримінальні угруповання понад 10 років контролюють спиртові заводи в Україні, - Зеленський

За цей час виробництво легального харчового спирту скоротилося вчетверо.

Кримінальні угруповання понад 10 років контролюють спиртові заводи в Україні, - Зеленський
Фото: Пресс-служба президента

55% виробництва спирту в Україні сьогодні перебуває в тіні, а державні спиртові заводи понад 10 років підконтрольні кримінальним угрупованням. Про це заявив президент Володимир Зеленський на нараді з питань розвитку спиртової галузі протягом робочої поїздки в Тернопільську область, де зараз працюють тільки чотири з 11 заводів із виробництва спирту.

Про це повідомляють на сайті президента.

Президент навів приклад, що сьогодні через інтернет можна вільно придбати так званий тетрапак горілки пшеничної об'ємом 10 літрів за ціною 370 гривень. "Тобто пляшка коштуватиме десь 15-18 гривень. А ми купуємо в магазині по 90-100 гривень. Працюють тіньові підприємства. Але як вони працюють, хто їх кришує?" - запитав президент.

Заступниця керівника Офісу президента Юлія Ковалів зазначила, що з 2016 року фінансовий результат держпідприємства "Укрспирт" зменшився майже вп'ятеро. Так, за її словами, 2016 року прибуток підприємства становив близько 97 млн грн, а сьогодні скоротився мало не до нуля.

"Відповідно, виникла критична ситуація і зі сплатою податків: якщо три роки тому монополіст «Укрспирт» сплатив до бюджету майже 30 млн грн податку на прибуток, то минулого року - взагалі нічого. Через нелегальний ринок спирту ми щорічно недоотримуємо 8 мільярдів гривень до бюджетів - державного і місцевого. А це - проблеми і з виплатами заробітних плат, і з будівництвом доріг, і з розвитком всієї інфраструктури", - підкреслила Юлія Ковалів.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов зазначив, що за останні 10 років виробництво легального харчового спирту скоротилося вчетверо - через нелегальний ринок спирту. За умови збереження нинішньої ситуації в спиртовій галузі втрати акцизу можуть сягнути 8-10 млрд грн.

"Змінити ситуацію можна шляхом демонополізації, детінізації та приватизації спиртової галузі", - зазначив він.

Президент Зеленський, у свою чергу, зазначив, що він і уряд "не миритимуться з існуванням тіньового ринку спирту і спільно працюють над його ліквідацією". Він нагадав, що вже подав до Верховної Ради законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» для лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового». Цей документ передбачає механізм видачі ліцензій і можливість із початку 2020 року виробляти спирт тільки за ними.

"Ми ліквідуємо фундамент для існування цієї корупційної кримінальної системи. І якщо виробник попадеться на виготовленні «лівого» спирту, він буде позбавлений ліцензії та права на виробництво спирту не менш ніж на п'ять років. Я думаю, це дуже справедливо. По-іншому не може бути. Ми готові до цього. Уряд готується. Чесний конкурс, чесні ліцензії", - сказав президент.

Президентський законопроєкт передбачає чотири етапи: скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 року, скасування обмежень на будівництво спиртових заводів і приватизацію наявних, ліцензування виробництва та гуртової торгівлі спиртом, обмеження імпорту спирту до 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, раніше Милованов анонсував приватизацію "Укрспирту", назвавши його "одним з найбільш корумпованих і кримінальних напрямків".

Одного з колишніх керівників "Укрспирту" Віктора Панкова вбили в Києві, іншого - Михайла Лабутіна - звинувачували у створенні ОЗУ для терористичних атак на держустанови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram