ГоловнаПолітика

Столтенберг не бачить необхідності в повторній заявці на ПДЧ

"Немає сумнівів, що Україна прагне членства, але ПДЧ немає у фокусі уваги".

Столтенберг не бачить необхідності в повторній заявці на ПДЧ
Фото: president.gov.ua

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не бачить необхідності в подачі Україною повторної заявки на План дій щодо членства. Про це він сказав в інтерв'ю "Європейській правді".

"Немає потреби з української сторони робити що-небудь. Єдине, що важливо, і на чому Україна повинна концентруватися зараз, - це реформи. Це модернізація вашої оборони, боротьба з корупцією, поліпшення системи правосуддя... Ці реформи наближають вас і до отримання ПДЧ, і до самого членства", - сказав він.

Столтенберг додав, що повторна подача заявки не зашкодить євроатлантичній інтеграції.

"Але навіщо [її подавати]? Немає сумнівів, що Україна прагне членства, але зараз питання вашого вступу в НАТО, питання ПДЧ немає у фокусі уваги. Увага як альянсу, так і держав-членів, а також України зараз має бути сконцентрована не на даті отримання ПДЧ, а на забезпеченні того, щоб Україна відповідала стандартам НАТО. Саме це є найшвидшим шляхом, щоб зміцнити ваші інститути і отримати членство", - сказав генсек НАТО.

Генсек нагадав що ще 2008 року на Бухарестському саміті було досягнуто консенсусу про те, що Україна в перспективі стане членом НАТО.

"Цей підхід чинний досі, ми підтримуємо це рішення... Проблемою є не дотримання формальностей, а реальність. Коли Україна буде відповідати стандартам, коли буде політична згода - то ніяких сумнівів, що і формальності будуть вирішені", - сказав він.

При цьому він підтвердив, що ПДЧ дійсно є обов'язковою частиною процесу отримання членства.

Нагадаємо, що кілька днів тому "Європейська Солідарність" зареєструвала проєкт заяви Верховної Ради до НАТО про отримання ПДЧ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram