ГоловнаПолітика

Кличко написав заяву в Нацполіцію через "самоправство" Богдана

Мер Києва підкреслив, що до обов'язків голови ОП не належить звільнення глави КМДА.

Кличко написав заяву в Нацполіцію через "самоправство" Богдана
Фото: Макс Левин

Мер Києва Віталій Кличко просить Національну поліцію відкрити кримінальне провадження щодо "свавілля" голови Офісу президента Андрія Богдана.

Про це повідомляє адіо Свобода".

Згідно із заявою, Кличко вважає, що Богдан скоїв кримінальний злочин, коли звернувся до Кабінету Міністрів з листом про його звільнення з посади голови Київської міської держадміністрації, оскільки такі дії, на його думку, не належать до його посадових обов'язків як голови ОП.

"З урахуванням того, що керівник Офісу президента України не наділений повноваженням щодо ініціювання звільнення голови КМДА, однак, вчинив дії направлені на усунення Кличка В. В. з посади голови КМДА, що свідчить про здійснення Богданом А. Й. самовільного та всупереч установленого порядку вчинення дій щодо звільнення Кличка В. В. із займаної посади", - зазначає у своїй заяві Кличко.

Він просить правоохоронців внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і почати розслідування "незаконних дій" Богдана.

"Вважаю, що з огляду на вказані обставини дана заява містить достатньо фактів на підтвердження того, що в діях Керівника офісу президента А. Богдана міститься склад кримінального правопорушення, передбачений статтею 356 КК України («самоправство» – ред.)", - йдеться в документі.

Богдан наразі не відреагував на звернення Кличка.

Нагадаємо, на початку липня голова Офісу президента Богдан пригрозив Кличкові розподілом посад мера Києва і голови КМДА.

3 жовтня Рада прийняла в першому читанні новий закон про Київ з розподілом посад мера і голови КМДА. Зараз обидві посади обіймає Віталій Кличко.

Президент Зеленський підтвердив намір звільнити голову КМДА, але при цьому він пообіцяв, що Кличко дізнається про це першим.

Зараз реальну виконавчу владу в Києві має голова КМДА, якого призначає президент, тоді як обираний мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що КМДА паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. У результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації замінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 року мером Києва був обраний Віталій Кличко, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА. Це було частиною віденських угод між Порошенком і Кличком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram