ГоловнаЕкономікаБізнес

"Оператор ГТС України" почав фінальний етап анбандлінгу

Подано заявку у НКРЕКУ на проходження сертифікації.

"Оператор ГТС України" почав фінальний етап анбандлінгу
Фото: utg.ua

Компанія "Оператор ГТС України" подала до Нацкомісії регулювання енергетики заявку на проходження сертифікації як оператора газотранспортної системи. Успішна сертифікація стане фінальним етапом проекту з відокремлення оператора ГТС, або анбандлінгу.

"Після проходження сертифікації ТОВ "Оператор ГТС України" отримає повноваження для здійснення транспортування природного газу по території України і зможе працювати як незалежний оператор ГТС. Успішна сертифікація "Оператора ГТС" також є одним з ключових чинників у процесі тристоронніх переговорів з транзиту газу по території України з 1 січня 2020 року", - йдеться на сайті  компанії.

Документи для отримання сертифікації підготовлені у співпраці з міжнародними консультантами та експертами. Заявка відповідає вимогам українського законодавства та енергетичних директив ЄС і передбачає відокремлення оператора за моделлю ISO (Independent System Operator).

Модель ISO передбачає збереження ГТС у "Нафтогазі", тоді як незалежний оператор передається незалежному органу або стороні. Таким чином, анбандлінг завершиться після виведення ТОВ "Оператор ГТС України" зі складу групи "Нафтогаз" і передачі його у власність і управління компанії "Магістральні газопроводи України", яка підпорядковані Міністерству фінансів.

Крім сертифікації, для завершення анбандлінгу необхідно прийняти низку змін у нормативно-правові акти, які забезпечать повну імплементацію вимог Третього енергопакету у регуляторну базу України.

У Росії заявляли, що якщо Україна встигне це зробити до кінця року, "Газпром" підпише новий транзитний договір на європейських правилах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram