ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" і "Магістральні газопроводи" підписали меморандум щодо відокремлення оператора ГТС

Передача активів почнеться з 1 січня 2020 року.

"Нафтогаз" і "Магістральні газопроводи" підписали меморандум щодо відокремлення оператора ГТС
Фото: www.finobzor.com.ua

Наглядові ради НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Магістральні газопроводи України" уклали меморандум, згідно з яким домовилися реалізувати процес відділення оператора ГТС України з 1 січня 2020 року. Відповідний меморандум оприлюднено на офіційному сайті "Нафтогазу".

"До кінця 2019 оператор ГТС буде входити до складу групи "Нафтогаз", яка збереже за собою всі відповідні людські та фінансові ресурси. Таким чином, вона буде нести відповідальність за всі внутрішні підготовчі роботи для відділення оператора ГТС і виділення достатніх ресурсів для підготовки ефективної передачі активів оператора ГТС 1 січня 2020", - сказано в меморандумі.

Укладений меморандум визначає загальне розуміння процесу анбандлінга і проміжних заходів, які необхідно буде прийняти для реалізації відділення оператора ГТС за моделлю OU (відокремлена власність) з дотриманням міжнародних зобов'язань України і положень національного законодавства до 1 січня 2020 року.

Наглядові ради погодилися, що до цього терміну будь-яка втрата "Нафтогазом" чи "Укртрансгазом" контролю над активами, які використовуються для транзиту газу без згоди "Газпрому", можуть створити значні фінансові ризики. Це може також поставити під серйозну загрозу надійність постачання газу європейським споживачам. Таким чином, позиція Газпрому унеможливлює проведення процесу анбандлінга до 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" і "Магістральні газопроводи України" домовилися про співпрацю з метою повного і прозорого відокремлення функції оператора ГТС в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram