ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада прийняла закон проти "Зеонбуду"

Компанія-монополіст може позбутися ліцензії.

Рада прийняла закон проти "Зеонбуду"
Фото: Depositphotos\Rangizzz

Верховна Рада прийняла закон, який передбачає, що кінцевим бенефіціарним власником провайдера програмної послуги багатоканальної цифрової ефірної телемережі з загальнонаціональним покриттям може бути винятково громадянин України.

Відповідний законопроєкт №2035 було прийнято голосами 248 депутатів.

Також законопроєкт передбачає заборону на володіння корпоративними правами на всіх рівнях резидентам країни-агресора, юридичним і фізичним особам, зареєстрованим в офшорних зонах, а також органам влади і юрособам, у положенні про діяльність яких не передбачено створення телевізійного провайдера.

Недотримання наведених вимог є підставою для відмови у видачі та продовженні ліцензії провайдера програмної послуги, а в разі якщо недотримання вказаних вимог виявлено Національною радою з питань телебачення і радіомовлення під час дії ліцензії, така ліцензія може бути анульована в судовому порядку за поданням Нацради.

"Питання власності - питання інформаційної безпеки. В цьому випадку це не стосується обмеження прав і свобод громадян інших країн, зокрема в контексті нашої Угоди про асоціацію. Є достатньо прикладів, коли через проблеми інформаційної безпеки і безпеки взагалі ми робили такі винятки. Цей закон належить саме до цієї сфери", - заявив напередодні голова комітету гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради Олександр Ткаченко.

В Україні на ринку цифрового телебачення працює один провайдер-монополіст "Зеонбуд", кінцевими бенефіціарами якого, за офіційними даними, є п'ять громадян Латвії і один громадянин Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram