ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада ухвалила євроінтеграційний закон про авторизованих економічних операторів

Аналогічні програми вже реалізовані в 83 країнах світу.

Рада ухвалила євроінтеграційний закон про авторизованих економічних операторів
Склад контейнеров на Одесской таможне
Фото: Думская

Верховна Рада в середу ухвалила закон про авторизованих економічних операторів у рамках виконання зобов'язань, передбачених Угодою про асоціацію з Євросоюзом.

Відповідний законопроєкт №1048 підтримали у другому читанні та в цілому 270 народних депутатів.

Статус авторизованого економічного оператора призначено для добропорядних і фінансово стабільних компаній, які пов'язані з експортом та імпортом товарів. Це можуть бути виробники, орієнтовані на експорт, експортери та імпортери, митні представники, перевізники, експедитори.

Підприємство, яке отримало авторизацію АЕО, має право на спеціальні спрощення і переваги, такі як спрощене декларування, першочергове виконання митних формальностей, зниження ступеня ризику системою митного оформлення, виділена смуга руху на пункті пропуску тощо.

Програма АЕО запроваджується в рамках адаптації Україною митного законодавства до європейського.

Концепція АЕО була введена Всесвітньою митною організацією в 2005 році шляхом прийняття рамкових стандартів безпеки та спрощення процедур міжнародної торгівлі. На цей момент програми АЕО вже реалізовані в 83 країнах світу, ще 19 країн перебувають в активній стадії впровадження, крім того, в світі вже укладено 78 угод про взаємне визнання АЕО.

За даними ЄС, більш ніж 80% усіх митних оформлень здійснюється підприємствами, які використовують інструменти програми АЕО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram