ГоловнаЕкономікаДержава

Путін назвав умову для нового транзитного договору і запропонував альтернативу

Росія готова продовжити чинний контракт ще на рік.

Путін назвав умову для нового транзитного договору і запропонував альтернативу
Фото: RT

Президент Росії Володимир Путін заявив, що "Газпром" готовий підписати новий контракт на транзит газу через Україну за умови імплементації Україною європейського енергетичного законодавства або ж продовжити на рік нинішній договір.

Про це він сказав під час енергетичного форуму в Москві.

"[Транзит] повинен бути економічно доцільний для всіх учасників процесу ... Україна намагається імплементувати енергетичне законодавство Європи. Якщо вона зможе до закінчення року, ми готові працювати в рамках європейського законодавства і підпишемо договір на транзит з Україною відповідно до європейського законодавства", - сказав він.

"Якщо вона не зможе зробити, що цілком імовірно (існують внутрішньоукраїнські як законодавчі, так і політичні процедури, які українським партнерам треба буде пройти, це не дуже просто буде зробити), тоді ми просто готові продовжити на якийсь час, скажімо на рік, нинішній контракт на прокачування", - додав Путін.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року закінчується 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік.

Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що слід готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram