ГоловнаЕкономікаБізнес

Справа "корвалолу" вкотре затягується, - юрист

Господарський суд Києва призначив розгляд справи по суті на 23 жовтня.

Справа "корвалолу" вкотре затягується, - юрист
Фото: 24 Канал

Судовий розгляд, в якому АТ "Фармак" хоче домогтися скасування держреєстрації лікарського засобу "Корвалол-Дарниця", вкотре перенесли: Господарський суд Києва призначив розгляд справи по суті на 23 жовтня. Про це повідомив представник "Дарниці" партнер юридичної компанії AEQUO Олександр Мамуня, передає РБК-Україна.

При цьому суд долучив до справи матеріали, які "Дарниця" вважає такими, що не стосуються предмета спору. Це соціологічне дослідження про торгову марку "Корвалол Corvalolum" і висновок, складений судовим експертом.

"Ці докази взагалі не стосуються предмета спору і предмета доказування. Можливо, суд критично оцінить їх під час винесення рішення у справі і просто не врахує їх як неналежні і такі, що не стосуються предмета спору", - заявив Мамуня.

Раніше "Фармак" надав суду соціологічне дослідження, яке нібито показує, що населення України асоціює торгову марку "Корвалол Corvalolum" з компанією "Фармак". На думку Мамуні, подібні дослідження не можуть служити доказом у суді. Опитування на замовлення "Фармак" проводили в серпні 2019 року, а предметом нинішнього судового спору є рішення Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) за червень 2017 року.

Як повідомляли, суд між "Фармаком" і "Дарницею" триває майже 15 років. Ще в 2011 році "Фармак" повністю програв "Дарниці" судовий процес, де предметом спору було позначення "Корвалол". Проте в 2017 році "Фармак" відновив судову тяжбу, змінивши предмет спору на "Корвалол Corvalolum".

Улітку 2017 року Апеляційна палата МЕРТ визнала позначення "Корвалол Corvalolum" добре відомим щодо "Фармак". У 2018 році Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою "Дарниці" скасував це рішення. 25 червня 2019 року Велика палата Верховного Суду, своєю чергою, направила справу на повторний розгляд до суду першої інстанції.

Експерти фармринку відзначали, що перемога "Фармак" у цій справі може мати негативні наслідки для українських пацієнтів, оскільки монополія одного виробника призведе до підвищення ціни препарату.

"Корвалол" - седативний препарат, який виготовляли на кількох десятках підприємств у СРСР. У цей час його виготовляють багато фармацевтичних підприємств пострадянських країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram