ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Рада продовжила міжнародні закупівлі ліків на два роки

Законопроєкт підтримали 292 народних депутати.

Рада продовжила міжнародні закупівлі ліків на два роки
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада України підтримала запропоновані комітетом зміни до законопроєкту №1076 про держзакупівлі, і тим самим продовжила міжнародні закупівлі ліків ще на два роки.

За законопроєкт проголосували 292 народних депутати.

"5 років тому Міністерство охорони здоров'я закуповувало одну таку таблетку за 96,51 долара. Тоді такі ліки від держави отримували одиниці. У 2018 році Україна через міжнародні організації таку таблетку закупила за 1 долар і 34 центи. Різниця в ціні - 72 рази! Зараз усі пацієнти з раком крові отримують ці ліки безкоштовно. І таких прикладів різниці ціни на препарати сотні", - написала на своїй сторінці у фейсбуці депутатка, ексзаступниця міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина після голосування в парламенті.

Нагадаємо, перша редакція закону "Про публічні закупівлі", ухвалена парламентом минулого тижня, виключала право МОЗ України здійснювати закупівлі через міжнародні організації. У разі затвердження закону Україна ризикувала повернутися до корупційних схем закупівель ліків.

Напередодні профільний комітет парламенту вніс у документ зміни, що передбачають продовження права на залучення до закупівель міжнародних організацій ще на два роки. За цей час державне підприємство "Медичні закупівлі України" має освоїти організацію незалежних тендерних процедур і вибудувати власний ефективний механізм держзакупівель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram