ГоловнаПолітика

У Раді вирішили розробити єдиний законопроект про незаконне збагачення

Зараз зареєстровано більше десятка альтернативних проектів.

У Раді вирішили розробити єдиний законопроект про незаконне збагачення
Фото: volyanarodu.com.ua

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вирішив створити робочу групу з напрацювання єдиного законопроекту про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Про це в кулуарах парламенту розповіла представник президента в Верховній Раді Ірина Луценко.

"Комітет проголосував за створення робочої групи, щоб напрацювати єдине прийнятне для голосування Верховною Радою формулювання незаконного збагачення. Чому? Тому що якщо в зал буде подано ці 13 альтернативних законопроектів, це означатиме, що голоси розмиються", - сказала Луценко.

До роботи цієї групи залучать авторів нинішніх законопроектів, українських і міжнародних експертів.

Головою робочої групи призначено депутата Валерія Карпунцова з БПП.

"Думаю, між першим і другим туром [президентських виборів] робоча група збереться і винесе на огляд, що буде аналізуватися, хто увійде до її складу", - сказала Луценко.

Нагадаємо, Конституційний Суд України скасував статтю 368-2 Кримінального кодексу через некоректне формулювання.

У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч. 1-3 ст. 62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати покази або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч. 1 ст. 63 Конституції).

Після цього до Верховної Ради внесли більше десятка законопроектів з іншим формулюванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram