ГоловнаПолітика

Західні партнери України попросили відкласти всі законопроекти про незаконне збагачення

США і ЄС вважають, що подані в Раду законопроекти недосконалі.

Західні партнери України попросили відкласти всі законопроекти про незаконне збагачення
Фото: 112.ua

Західні партнери України попросили Верховну Раду відкласти всі законопроекти про повернення в Кримінальний кодекс статті про незаконне збагачення, заявив у понеділок голова комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін.

"Посол США, місія МВФ, посол Євросоюзу написали лист, сьогодні прийшов. Вони просять відкласти розгляд усіх законопроектів, тому що вони недосконалі, в тому числі і президентський", - цитує Кожем'якіна агентство "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, Конституційний Суд України скасував статтю 368-2 Кримінального кодексу через некоректне формулювання.

У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості (ч.1-3 ст.62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч.1 ст.63 Конституції).

Після цього у Верховну Раду внесли понад десяток законопроектів з іншим формулюванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram