ГоловнаПолітика

Євросоюз вважає Крим частиною України, - Могеріні

Євросоюз вважає Крим частиною України, - Могеріні
Фото: EPA/UPG

Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявляє, що Європейський Союз буде незмінним у своїй політиці невизнання незаконної анексії Криму Росією. Про це вона заявила сьогодні, відкриваючи засідання Ради ЄС в Брюсселі.

"Сьогодні цим неформальним початком нашої Ради ми підкреслюємо нашу європейську єдність і наше зобов'язання стосовно того, що питання Криму стоїть у пріоритетах нашого порядку денного, і ми будемо продовжувати виконувати нашу політику невизнання незаконної анексії. Крим - це Україна", - цитує Могеріні "Інтерфакс-Україна".

Вона нагадала, що ЄС не визнав і не визнає цього порушення міжнародного права.

"Про це ми знову сказали в нашій спільній заяві вчора, за що я хочу вам подякувати. Ми повністю солідарні з Україною, підтримуючи її суверенітет і територіальну цілісність", - підкреслила Федеріка Могеріні.

Високий представник ЄС констатувала, що останні п'ять років показали систематичні порушення фундаментальних свобод і прав кримських татар. У зв'язку із цим вона згадала ім'я режисера Олега Сенцова, який перебуває в російській в'язниці і якому торік присудили премію Сахарова.

"Багато інших були засуджені Росією з порушенням міжнародного права. Ми закликаємо, щоб усі порушення прав людини були розслідувані, а представники міжнародних організацій із захисту прав людини отримали вільний доступ до півострова", - сказала вона.

Федеріка Могеріні зазначила, що мілітаризація Криму і Севастополя за цей період негативно вплинула на ситуацію у сфері безпеки в регіоні Чорного моря, а збільшення напруження в Керченській протоці в листопаді минулого року стало ще одним наслідком незаконної анексії Криму.

"ЄС очікує, що Росія беззастережно і невідкладно звільнить захоплених членів команд", - підкреслила вона і нагадала, що минулої п'ятниці ЄС додав вісьмох осіб, причетних до інциденту, у список осіб, до яких застосовано санкції.

Нагадаємо, в лютому-березні 2014 року Російська Федерація силами Збройних сил РФ окупувала Автономну республіку Крим і ввела її до складу РФ. Міжнародна спільнота визнала окупацію півострова анексією і відреагувала санкціями щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до захоплення території або його підтримки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram