ГоловнаПолітика

Результати виборів загалом по Україні будуть установлені, незважаючи ні на що, - Айвазовська

"Жодним чином рішення суду не вплине на балотування кандидата".

Результати виборів загалом по Україні будуть установлені, незважаючи ні на що, - Айвазовська
Фото: Макс Требухов

Нічого не може вплинути на встановлення результатів виборів президента. Про це заявила координаторка Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська в інтерв'ю LB.ua.

"Результати виборів загалом по Україні будуть установлені, незважаючи ні на що. Законом визначено - не пізніше ніж 1 травня ми дізнаємося про остаточні й офіційні результати повторного голосування", - сказала вона.

Айвазовська також зазначила, що навіть у разі порушення якимось із кандидатів порядку агітації, він буде продовжувати брати участь у виборах.

"Жодним чином рішення суду не вплине на балотування кандидата. ЦВК може зробити йому попередження, яке не є підставою для скасування реєстрації", - сказала вона.

Хоча в окремих регіонах або на дільницях порушення в ході виборчої кампанії можуть стати причиною скасування результатів виборів.

"Зокрема, у разі, якщо на виборчій дільниці виявиться видача понад 5% бюлетенів особам, які не мали на це права. Наприклад, після перевірки списку виборців хтось побачить, що, наприклад, з тисячі виборців проголосувало 50 тих, хто перебуває за кордоном. За цим фактом правоохоронні органи мають порушити кримінальне провадження і результати на цій ділянці можна не визнавати.

Якщо буде вкинуто в урни для голосування 10% бюлетенів (тобто кількість підписів у списку виборців і число бюлетенів розійдеться на цю цифру), то результат теж не визнається. І третя причина - якщо знищено 5% бюлетенів", - сказала Айвазовська.

"Небезпечним є втручання будь-яких парамілітарних груп, які про себе публічно заявляють. Знищення однієї великої урни для голосування буде досить, щоб на відповідній ділянці не враховувати результатів. Україна - неоднорідна за електоральними настроям, і дуже небезпечно використання такої електоральної інженерії, коли "вибивають", зокрема провокаційними чи силовими методами, результати на користь кандидата, який є кінцевим бенефіціаром таких подій", - вважає вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram