ГоловнаПолітика

Рахунки виборчих фондів відкрили тільки 5 з 20 зареєстрованих кандидатів у президенти, - КВУ

Кандидатам заборонено проводити агітацію поза їхніми виборчими фондами.

Рахунки виборчих фондів відкрили тільки 5 з 20 зареєстрованих кандидатів у президенти, - КВУ
Фото: Макс Требухов

Рахунки виборчих фондів станом на 25 січня відкрили тільки п'ять з 20 зареєстрованих кандидатів у президенти України, повідомляє Комітет виборців України (КВУ) з посиланням на відповідь Центральної виборчої комісії на інформаційний запит. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Рахунки виборчих фондів відкрили Ігор Шевченко (дата відкриття 15 січня), Андрій Садовий (14 січня), Анатолій Гриценко (17 січня), Віталій Скоцик (21 січня), Валентин Наливайченко (21 січня)", - повідомляє прес-служба КВУ в суботу.

При цьому організація зазначає, що станом на 25 січня ЦВК зареєструвала вже 20 кандидатів в президенти.

У КВУ наголошують, що відкриття виборчого фонду є обов'язковою умовою для початку ведення агітації кандидатом. Так, згідно з ч.2. ст.37 закону "Про вибори президента України" кандидат в президенти для фінансування передвиборної агітації зобов'язаний відкрити виборчий фонд. Згідно з ч.3 ст. 37 цього закону кандидатам заборонено проводити агітацію поза їхніми виборчими фондами.

"Однак, за даними КВУ, частина кандидатів, досі не сформувала виборчі фонди, вже веде активну агітацію, що є істотним порушенням виборчого законодавства", - сказано в повідомленні організації.

Раніше глава МВС Арсен Аваков повідомив, що з низки звернень про порушення передвиборчої агітації вже порушено кримінальні провадження.

На сьогоднішній день ЦВК зареєструвала вже 20 кандидатів у президенти України на вибори 31 березня 2019 року. Рекордна кількість кандидатів, які балотувалися на вибори президента, була в 2004 році, коли їх було 24. У виборах президента 2014 року брав участь 21 кандидат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram