ГоловнаПолітика

Кіберполіція заявила про "постійні" атаки на сервери ЦВК і комп'ютери членів комісії

"Фінансування йде з тих самих криптогаманців, з яких фінансувалися атаки раніше".

Кіберполіція заявила про "постійні" атаки на сервери ЦВК і комп'ютери членів комісії
Фото: svetaplikaci.tyden.cz

Глава Департаменту кіберполіції Сергій Демидюк заявив про "постійні" хакерські атаки на сервери Центральної виборчої комісії та комп'ютери членів комісії.

"Тривають постійні атаки - вони йдуть від додатків, які використовує той чи інший співробітник. На новорічні свята привітання з вірусами від нібито імені урядових організацій, уряду набули такого масового характеру, що просто завалили всіх. Такі розсилки, спам-листи надсилають і їм, і їхнім родичам, де міститься шкідливе ПО для контролю над їхньою комп'ютерною технікою. Це найпростіший спосіб, але він дієвий", - сказав Демедюк агентству Reuters.

За даними кіберполіції, проникнень у виборчу систему поки що не зафіксовано, але поліція очікує великомасштабних атак за місяць до виборів, коли почнуть працювати регіональні виборчі комісії.

Хакери, які спеціалізуються на крадіжці баз даних, також активізували свою діяльність і зосередилися на державних службовцях і співробітниках, які обслуговують обладнання виборчої комісії.

"Фінансування йде з тих самих криптогаманців, з яких фінансувалися атаки й раніше. Це вказує на те, що це роблять одні й ті самі організації хакерські, які підконтрольні спецслужбам РФ", - сказав він.

Нагадаємо, попередній глава Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський улітку 2018 року скаржився, що ЦВК має потребу в сучасному обладнанні для захисту виборів від хакерів, але не може достукатися до Верховної Ради.

Без упровадження нового обладнання та нових підходів до захисту інформаційних ресурсів ЦВК буде складно гарантувати кібербезпеку виборів, казав Охендовський.

Після призначення нового складу ЦВК в листопаді 2018 року Верховна Рада виділила 49,66 млн гривень на захист інформаційних ресурсів комісії. Тоді само Центральна виборча комісія отримала обладнання та програмне забезпечення, надане координатором проектів ОБСЄ в Україні з метою посилення захисту виборчих систем від кіберзагроз.

22 травня 2014 року, напередодні виборів Президента України, інформаційні ресурси ЦВК зазнали хакерської атаки. Служба безпеки України заявила, що вони намагалися впровадити комп'ютерний вірус, який мав 25 травня, у день виборів, знищити всю базу даних на сервері ЦВК.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram