ГоловнаПолітика

Польща вважає "Північний потік-2" суттєвою загрозою для миру і безпеки в Європі

Чапутович заявив, що проект "Північний потік-2" не повинен бути реалізований.

Польща вважає "Північний потік-2" суттєвою загрозою для миру і безпеки в Європі
Фото: president.gov.ua

Польща вбачає в "Північному потоці-2" істотну загрозу для миру і безпеки європейського континенту не тільки з погляду поглиблення залежності країн Європи від російських енергоносіїв, але і перспектив ескалації агресії РФ щодо України.

Про це заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович під час зустрічі з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе у Давосі.

Чапутович зазначив, що коли транзит російського газу через територію України буде припинений, вона втратить і прибутки, і певну захищеність від розширеної агресії з боку РФ, повідомляє прес-служба Кабміну.

За словами Яцека Чапутовича, позиція Польщі щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2" збігається із загальною позицією Європейської комісії та залишається незмінною. Вона полягає в тому, що "газова" директива щодо розширення застосування її вимог до підводних газопроводів повинна поширюватися на всі газопроводи.

Чапутович заявив, що проект "Північний потік-2" не повинен бути реалізований.

Своєю чергою, Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на подальшу координацію дій з протидії будівництва "Північного потоку-2". Вона зазначила, що серед країн ЄС, які відстоюють позицію про необхідність якнайшвидшого затвердження державами-членами поправок до "газової" директиви, Польща відіграє активну роль.

Нагадаємо, що "Північний потік-2" може почати роботу вже з 1 січня 2020 року.

Він буде прокладений по Балтійському морю, з'єднавши російського постачальника зі споживачами в Європі, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км, пропускна здатність становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюють майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід не тільки нашкодить економіці України, але буде також мати згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

Незважаючи на це в Німеччині заявили, що не мають наміру відмовлятися від цього проекту.

12 грудня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". США підтримали резолюцію проти розширення "Північного потоку" і закликали Німеччину прислухатися до побоювань сусідів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram