ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін виділив 16,6 млрд грн для розблокування польотів над Україною (оновлено)

Бюджетний комітет Ради погодив перерозподіл видатків Держбюджету.

Кабмін виділив 16,6 млрд грн для розблокування польотів над Україною (оновлено)
Фото: nyugeoconference.wordpress.com

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 13 лютого ухвалив зміни до використання коштів Резервного фонду Державного бюджету. Окрім того, уряд виділив кошти для гарантування безпеки польотів в Україні для страхових та лізингових компаній.

Про це повідомив голова Кабміну Денис Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра, Кабмін виділив 16,6 млрд грн для гарантування безперебійних польотів у повітряному просторі України. "Це рішення дозволить стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень та гарантуватиме повернення в Україну наших громадян, що зараз перебувають за кордоном", – наголосив Шмигаль.

Як уточнив представник Кабміну у парламенті Тарас Мельничук, уряд передбачив, що кошти резервного фонду бюджету можуть використовуватися, поміж іншого, на запобігання негативним явищам на ринку авіаперевезень, пов’язаних із нездійсненням страхового покриття експлуатантам та/або власникам повітряних суден у повітряному просторі України під час збройної агресії проти України, загрозою нападу та будь-яких військових дій на території України. 

Кабінет міністрів також прийняв рішення:

  • здійснити в межах загального фонду бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів на 2022 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків шляхом зменшення обсягу видатків на обслуговування державного боргу та кореспондуючого збільшення видатків резервного фонду;
  • виділити Міністерству інфраструктури, з метою запобігання негативним явищам на ринку авіаперевезень, пов’язаних із нездійсненням страхового покриття експлуатантам та/або власникам повітряних суден у повітряному просторі України під час збройної агресії проти України, загрозою нападу та будь-яких військових дій на території України, перерозподілену суму в обсязі 16632,9 млн грн для гарантування безпеки польотів на території України в період з 14.02.2022 до врегулювання зовнішньополітичних загроз шляхом розміщення цих коштів на рахунку умовного зберігання (ескроу) Мінінфраструктури;
  • надати право Міністерству інфраструктури використовувати зазначені кошти для гарантування безпеки польотів в Україні для страхових компаній, компаній-перестрахувальників, лізингових компаній та авіаперевізників з використанням рахунку умовного зберігання (ескроу);
  • надати доручення Міністерству інфраструктури затвердити перелік повітряних суден, на які поширюється надання відповідних державних гарантій.

"Після врегулювання та нормалізації зовнішньополітичних загроз держави невикористані кошти будуть спрямовані на відновлення бюджетних призначень за програмою "Резервний фонд" з подальшим спрямуванням на обслуговування державного боргу", – додав Тарас Мельничук.

ОновленняБюджетний комітет Ради підтримав розпорядження Кабміну про виділення 16,6 млрд гривень для гарантування безпеки польотів на території України.

"Передбачається виділення з Резервного фонду державного бюджету 16.6 млрд грн Міністерству інфраструктури України для гарантування безпеки польотів у повітряному просторі України в період з 14 лютого 2022 р. до врегулювання зовнішньополітичних загроз", – повідомив представник уряду у парламенті Тарас Мельничук.

Він пояснив, що міністерством буде затверджено перелік повітряних суден, на які будуть поширюватись державні гарантії безпеки. Виділені кошти використовуватимуть для гарантування безпеки польотів в України для страхових компаній, компаній-перестрахувальників, лізингових компаній та авіаперевізників з використанням ескроу-рахунків Міністерства, відкритих у Національному банку України.

Після врегулювання та нормалізації зовнішньополітичних загроз держави, невикористанні кошти спрямують на відновлення обсягів резервного фонду державного бюджету.

Нагадаємо, український авіаперевізник SkyUp припиняє продавати квитки на рейси 14-16 лютого через вимогу лізингодавців повернути літаки на територію ЄС.

12 лютого лізингодавець заборонив літаку української авіакомпанії SkyUp, який летів із Мадейри у Київ, влітати у повітряний простір України. Через це літак сів у Кишиневі.

12 лютого нідерландська авіакомпанія KLM повідомила, що призупиняє польоти в Україну.

Вранці 13 лютого в соціальних мережах почала поширюватися інформація про ймовірне закриття повітряного простору над Україною. Водночас Міністерство інфраструктури вдень 13 лютого заявило, що інформація про закриття повітряного простору України через загрозу вторгнення Росії не відповідає дійсності

Водночас Україна не рекомендує авіаційним компаніям літати над Чорним морем через навчання російських військ у цьому регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram