ГоловнаЕкономікаФінанси

Dragon Capital призупиняє нові інвестиції після заяви про відставку Смолія

Гендиректор інвестиційної компанії вважає, що національна валюта і ціни на активи в Україні впадуть.

Dragon Capital призупиняє нові інвестиції після заяви про відставку Смолія
Фото: Макс Требухов

Генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про припинення нових інвестицій після заяви про відставку глави Нацбанку Якова Смолія. Про це пише "НВ".

"Ми відкладемо нові інвестиції, бо влада робить останні п'ять місяців абсолютно протилежне тому, що інвестори, як внутрішні, так і міжнародні, очікують від них і радять їм. Це остання крапля. Можна тільки здогадуватися, які мотиви, повна некомпетентність або мотивований Росією саботаж", – заявив Фіала.

Він вважає, що гривня та ціни на активи в Україні впадуть.

"Найгірше, що це було зроблено під політичним тиском із самого верху. Це червона лінія для всіх інвесторів: G7, IMF, WB. Повна некомпетентність і обман тих, хто виділив нам 5 мільярдів доларів за останній місяць, включно з сьогоднішніми єврооблігаціями", – зазначив гендиректор компанії.

Нагадаємо, що 1 липня Яків Смолій оголосив, що подав президентові заяву про звільнення за власним бажанням через систематичний політичний тиск.

Він зазначив, що своєю відставкою хоче застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

На сайті регулятора опублікували звернення членів правління НБУ, у якому говорилося, що вони поділяють позицію Якова Смолія, але продовжують працювати для збереження макрофінансової стабільності.

Глава комітету з питань податкової та фінансової політики Данило Гетманцев повідомив, що спочатку заяву Смолія про відставку розглянуть на засіданні профільного комітету Ради. Якщо депутати не підтримають його відставку, то Смолію й далі доведеться очолювати Нацбанк.

В Офісі президента заявили, що забезпечення незалежності Нацбанку є пріоритетом, що неодноразово наголошував сам президент Зеленський. НБУ спільно з Кабміном повинні продовжувати реалізовувати виважену монетарну і фіскальну політику.

Посли "великої сімки" заявили, що незалежний НБУ є фундаментальним досягненням держави, яке врятувало збанкрутілий банківський сектор. На їхню думку, підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив під загрозу надійність реформ і їхню підтримку. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram