ГоловнаЕкономікаБізнес

Промисловці закликали Верховну Раду подолати корупцію на ринку металобрухту

Металургійні підприємства зможуть розширити кількість легальних постачальників металобрухту.

Промисловці закликали Верховну Раду подолати корупцію на ринку металобрухту
Фото: pixabay.com

Асоціація брухтозаготівельників "УАВтормет" і Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" закликають Верховну Раду прийняти закон №2426 "Про детінізацію ринку металургійної сировини" в другому читанні, що дозволить обілити ринок брухту обсягом 20 млрд грн. Про це повідомляють "Українські новини".

Якщо парламентарії підтримають цей законопроєкт, то він сприятиме не лише подоланню корупційної складової на ринку металобрухту, а і стабілізації промислового виробництва в Україні, йдеться в листі президента Української асоціації вторинних металів ("УАВтормет") Володимира Бублея і глави ОП "Укрметалургпром" Олександра Каленкова до глави Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи та до всіх керівників фракцій і депутатських груп.

"Прийняття даного законопроєкту надасть основним заготівельникам металобрухту широкі можливості для залучення інвестицій і кредитних ресурсів для модернізації в результаті виведення з тіні первинної заготівлі та подолання масштабної корупційної складової, від якої вже довгий час страждають тисячі підприємців цієї підгалузі у всіх регіонах України", – йдеться в документі.

Водночас металургійні підприємства зможуть розширити кількість легальних постачальників металобрухту, звільнитися від посередників, які часто виконують тільки транзакції легалізації металобрухту, заготовленого на первинному ринку, а також позбутися від тягаря численних претензій із боку органів Державної фіскальної служби України щодо невідповідності якості угод із компаніями-заготівельниками, які виникли внаслідок непрозорості низової заготівлі металобрухту, впевнені автори листа.

Бублей і Каленков відзначають, що в результаті залучення інвестицій у сферу заготівлі металобрухту зростуть обсяги цього стратегічної для металургійної галузі сировини, дефіцит якого зараз спостерігається на ринку.

"В результаті прийняття даного законопроєкту, тільки за попередніми розрахунками, з тіні буде виведено близько 20 млрд грн обороту підприємств у сфері заготівлі металобрухту, у результаті чого державний бюджет України отримає близько 1 млрд грн додаткових щорічних надходжень. Відповідно до Кодексу законів України про працю, буде офіційно оформлено близько 10 тис. робітників, що посилить їхню соціальну захищеність і знизить рівень напруженості в суспільстві", – підкреслили промисловці.

У зверненні також констатується: усунення суперечностей і правових колізій у законодавстві України, які на сьогодні сприяють перебуванню в тіні первинної заготівлі металобрухту й розквіту корупції серед деяких представників контролюючих органів, від яких залежить ця підгалузь, дозволить надалі не тільки підвищити ефективність роботи заготівельників металобрухту й повністю забезпечити вітчизняних виробників сталевої продукції сировиною, але і значно поліпшити інвестиційний клімат в Україні і зміцнити її економічний потенціал.

Як повідомлялося, законопроєкт № 2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини й операцій із металобрухтом)" зареєстрований у парламенті 12 листопада 2019 року. Співавторами законопроєкту стали 22 народні депутати. Розробкою законопроєкту займалася робоча група, до якої увійшли представники брухтозаготівельників, металургів і Мінекономіки.

Верховна Рада 14 січня 2020 року схвалила в першому читанні законопроєкт №2426. На підтримку законопроєкту проголосували 313 народних депутатів. Парламентський комітет із питань економічного розвитку схвалив до другого читання законопроєкт №2426. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram