ГоловнаЕкономікаДержава

Росія збільшила транзит газу через Україну після зупинки "Турецького потоку" на ремонт

У червні транзит газу південним маршрутом ГТС України склав 26,5 млн кубометрів.

Росія збільшила транзит газу через Україну після зупинки "Турецького потоку" на ремонт
Фото: utg.ua

Росія в червні значно збільшила транзит газу по південній гілці газотранспортної системи України через зупинку газопроводу "Турецький потік" на плановий ремонт.

Про це повідомляється на сайті Оператора ГТС України.

Відзначається, що в червні транзит газу південним маршрутом ГТС України склав 26,5 млн кубометрів, що на 50% перевищує показники травня й учетверо більше, ніж у квітні.

"Зростання обсягів транспортування газу пов'язане із плановою зупинкою на ремонт газопроводу "Турецький потік" з 23 по 28 червня", – йдеться в повідомленні.

У компанії уточнили, що в цей період середній режим прокачування в трансбалканському напрямку збільшився з 0,2 до 4 млн кубометрів на добу.

"З початку 2020 року, коли почав працювати «Турецький потік», Газпром фактично припинив повноцінне використання потужностей ГТС України для транзиту газу до Туреччини й на Балкани. А залежність виключно від «Турецького потоку» несе великі ризики для країн Південної Європи, оскільки в разі його зупинки або поломки поставки газу для цього регіону може бути призупинено", – підкреслили в компанії.

Фото: tsoua.com

Нагадаємо, 8 січня в Стамбулі відбулася урочиста церемонія запуску газопроводу "Турецький потік" за участю президентів Росії й Туреччини Володимира Путіна та Реджепа Таїпа Ердогана. У ній також узяли участь прем'єр-міністр Бойко Борисов і президент Сербії Александар Вучич – ці країни отримуватимуть газ по новому трубопроводу.

"Турецький потік" прокладений по дну Чорного моря від російського міста Анапа до Киїкея на узбережжя Туреччини. Його будівництво – частина російського плану щодо відмови від транзиту через Україну. Потужність кожної з двох ниток "Турецького потоку" – по 15,75 млрд куб. м. Одна призначена для поставок газу турецьким споживачам, друга – для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи.

Чорноморський газопровід Росії спершу планували будувати до Болгарії (він повинен був називатися "Південним потоком"), але через позицію Євросоюзу проєкт у кінці 2014 року було скасовано.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram