ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський припинив діяльність Нацкомфінпослуг

Президент доручив створити комісію з ліквідації.

Зеленський припинив діяльність Нацкомфінпослуг
Фото: EPA/UPG

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про ліквідацію Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Відповідний документ опубліковано на сайті ОПУ і датовано 30 червня.

"Припинити діяльність Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, шляхом ліквідації. Створити комісію з ліквідації, визначивши головою цієї комісії керівника апарату Нацкомфінпослуг Тетяну Галабудську", - йдеться в указі.

Їй доручили затвердити персональний склад комісії та забезпечити необхідні заходи, а також поінформувати про результати роботи терміном на три місяці.

Кабміну доручили вирішити питання про подальше використання об'єктів права державної власності, які перебували в управлінні Комісії.

Указ від 23 листопада 2011 року про створення Нацкомфінпослуг визнається недійсним.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Верховна Рада прийняла закон про розділення функцій Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг між Нацкомісією з цінних паперів і фондового ринку і Національним банком (закон про "спліт"). Ухвалення цього закону було одним із структурних маяків Міжнародного валютного фонду, з представниками якого Україна збиралася вести переговори про нову програму співпраці.

Ліквідувати Комісію в 2015 році пропонував Верховній Раді на той момент президент Петро Порошенко

Нацкомфінпослуг займалася створенням умов для функціонування ринків небанківських фінансових послуг, зміцненням системної стабільності і посиленням фінінклюзії на цих ринках, забезпеченням захисту прав споживачів небанківських послуг, інтеграцією у світовий фінансовий простір без загрози національним інтересам і економічній безпеці України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram