ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила закон про "спліт" Нацфінпослуг

Депутати виконали одну з ключових вимог МВФ.

Рада ухвалила закон про "спліт" Нацфінпослуг
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер ухвалила закон про розмежування функцій Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг між Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку і Національним банком (закон про "спліт").

Відповідний законопроєкт 1069-2 проголосували в обох читаннях, під час фінального голосування його підтримали 296 депутатів.

Недержавні пенсійні фонди, фонди облігацій нерухомості та фонди фінансування будівництва, емітенти іпотечних сертифікатів і довірчі товариства тепер будуть підкорятися фондовому регулятору - НКЦПФР. Усі інші учасники небанківського фінансового ринку - страхові, фінансові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди - перейдуть під контроль Нацбанку.

"Спліт" відбудеться 1 липня 2020 року.

Закон про "спліт" був одним із структурних маяків Міжнародного валютного фонду, з представниками якого Україна збирається вести переговори про нову програму співпраці.

Національний банк називав "спліт" головною метою 2019 року.

Законопроєкт про поділ Нацфінпослуг було вперше внесено до парламенту ще в 2015 році, але парламент восьмого скликання так і не зміг його затвердити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram