ГоловнаЕкономікаБізнес

Роботодавці та профспілки вимагають від Шмигаля розпочати діалог з національними виробниками добрив

ФРУ і центральні профспілки вважають рішення МКМТ щодо імпорту мінеральних добрив в Україну антидержавним.

Роботодавці та профспілки вимагають від Шмигаля розпочати діалог з національними виробниками добрив
Фото: kmu.gov.ua

Федерація роботодавців України та Федерація профспілок звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з вимогою захистити інтереси українських виробників мінеральних добрив і не допустити масового скорочення працівників на вітчизняних підприємствах.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на звернення ФРУ і ФПУ до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, текст якого оприлюднили "Українські Новини".

Глави федерацій нагадують, що згідно з даними Держстату в I кварталі 2020 року економіка України показала тривожні результати - великі і середні підприємства закінчили квартал з 4,9 млрд гривень збитку (проти 11,1 млрд гривень прибутку в 1 кварталі 2019), реальний ВВП скоротився на 1,3%, рівень зайнятості населення у віці 15-70 років становить лише 58,7%.

Профспілки і роботодавці заявляють, що в цих умовах Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) ухвалила рішення про відмову від введення обмежувальних заходів на імпорт мінеральних добрив, що тягне за собою масове скорочення робочих місць в українській хімічній промисловості.

"На тлі вищевказаних тенденцій у вітчизняній економіці і після багаторазових декларацій уряду про необхідність підтримки вітчизняного виробника, МКМТ ухвалює рішення, яке повністю суперечить інтересам держави", - йдеться в листі.

Заявники повідомляють прем'єр-міністру, що на всіх підприємствах з виробництва азотних і складних мінеральних добрив, незалежно від форми власності, вже оголошено про скорочення 5% робочих місць.

"У разі відсутності зваженої політики держави щодо імпорту добрив в Україну і захисту національного ринку адміністрації підприємств будуть змушені додатково скоротити близько 40% працівників до кінця цього року", - йдеться в листі.

За розрахунками профспілок і ФРУ, на українських підприємствах хімічної галузі під загрозою звільнення перебувають близько 7600 осіб. "Люди втратять зарплати і можуть емігрувати в пошуках роботи, держава втратить робочі місця і внутрішнє виробництво, а місцеві бюджети - податкові надходження", - йдеться в листі.

"Загальні представницькі органи роботодавців та об'єднань профспілок звертаються до Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, розглянути можливість терміново провести консультації під Вашим головуванням з метою врегулювання порушеного в листі питання, захисту інтересів національного товаровиробника, збереження робочих місць та запобігання поширенню бідності серед робітників", - йдеться в документі.

Як повідомляли "Українські Новини", 22 червня МКМТ винесла рішення щодо спеціальних розслідувань стосовно імпорту в Україну азотних і фосфорних мінеральних добрив, незалежно від країни походження та експорту, вирішивши не застосовувати спеціальних заходів.

Раніше Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства заявляло, що має намір ініціювати введення квот на імпорт мінеральних добрив за результатами спеціальних розслідувань.

Директори хімічних підприємств заявили про політичний тиск на МКМТ з боку імпортерів російських добрив, і заявили про загрозу масових скорочень співробітників у разі, якщо уряд відмовиться від введення захисних заходів.

21 серпня 2019 року МКМТ розпочала два спеціальні розслідування щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив. Ініціаторами виступили компанії "Дніпроазот", "Рівнеазот", черкаський "Азот", "Сєвєродонецький Азот", Сумихімпром та Дніпровський завод мінеральних добрив (ДЗМУ).

Пізніше до вимог заявників приєднався і Одеський припортовий завод (ОПЗ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram