ГоловнаЕкономікаБізнес

На ринку нафти сталося найсильніше добове падіння цін за 11 років

Вартість бареля Brent опустилася до 45 доларів.

Ціна нафти північноморської марки Brent в п'ятницю впала на 9,4% до 45,27 долара за барель. Це найнижча ціна за три роки, а добове зниження було найбільшим з грудня 2008 року, пише CNN.

Котирування американської нафти WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) знизилися на 10,1% - до 41,28 долара за барель. Це найсильніше падіння ціни з листопада 2014 року.

Обвал нафтових цін пов'язаний з тим, що нафтовий картель ОПЕК не зміг домовитися про скорочення видобутку з Росією і іншими виробниками, які не входять в організацію.

У міру поширення коронавірусної інфекції COVID-19 відбувається уповільнення глобальної економіки, що  призводить до зниження попиту на нафту. ОПЕК пропонував у зв'язку з цим знизити її видобуток на 1,5 мільйона барелів на добу, але Росія відмовилася. Вона пропонувала лише продовжити поточну операцію на другий квартал 2020 року. Проти додаткових скорочень також виступив Казахстан.

Фото: EPA/UPG

З 1 квітня ні у кого більше не буде зобов'язань щодо скорочення нафтовидобутку.

В результаті нафтовий ринок може повернутися до рівнів виробництва кінця 2016 року, і в світі незабаром утвориться великий надлишок нафти. Виробники зможуть добувати стільки нафти, скільки дозволяють потужності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram