ГоловнаЕкономікаФінанси

Міжнародні резерви України в лютому виросли до $26,6 млрд

Зростання резервів пов'язане зі сприятливою ситуацією на валютному ринку.

Міжнародні резерви України в лютому виросли на 1,3% і на 1 березня 2020 року склали 26,623 млрд доларів (в еквіваленті) порівняно з 26,29 млрд доларів місяць тому.

Про це повідомляють на сайті Національного банку України.

Фото: bank.gov.ua

Зростання резервів забезпечила в основному сприятлива ситуація на валютному ринку.

"Чиста пропозиція валюти збільшилася внаслідок збереження на достатньому рівні надходжень від експорту і одночасного зменшення попиту на валюту з боку імпортерів через нижчі ціни і потреби в енергоносіях на тлі теплої зими, а також поширення у світі коронавірусу, що ускладнило торгівлю і стримувало міжнародний туризм. Як результат, обсяги придбання валюти НБУ на міжбанківському валютному ринку перевищили обсяги продажів на 689,0 млн дол. США", - повідомили в НБУ.

На обслуговування і погашення державного боргу з резервів витратили 768,8 млн доларів. У той самий час протягом місяця уряд залучив 202,3 млн доларів за рахунок розміщення валютних ОВДП.

Переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості і курсу гривні до іноземних валют) збільшила їх вартість на 207,2 млн доларів (в еквіваленті).

Станом на 1 березня 2020 року об'єм міжнародних резервів покриває 4 місяці майбутнього імпорту, чого достатньо для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і НБУ.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд вважає, що міжнародні резерви України повинні складати близько $30 млрд. Востаннє вони перебували на такому рівні ще в середині 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram