ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ включив до переліку системно важливих банків А-Банк замість Укрсоцбанку

Минулого року Альфа-Банк поглинув Укрсоцбанк.

НБУ включив до переліку системно важливих банків А-Банк замість Укрсоцбанку
Фото: НБУ

Національний банк включив до переліку системно важливих банків А-Банк замість Укрсоцбанку. Про це повідомив пресцентр НБУ.

Національний банк здійснив щорічний перегляд системно важливих банків. Кількість банків залишилася незмінною і становить 14 установ, однак замість Укрсоцбанку, який минулоріч приєднався до Альфа-Банку, до переліку увійшов А-Банк.

Системно важливими є 14 банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Альфа-банк (Україна), А-Банк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ, УкрСиббанк, ТАСкомбанк, Universal Bank, Кредобанк, ОТП Банк, "Південний".

Для системно важливих банків діють підвищені вимоги, покликані забезпечити додатковий запас їх стійкості.

По-перше, додатково до нормативного значення достатності капіталу вони повинні сформувати буфер системної важливості, який почне діяти з 1 січня 2021 і залежатиме від значення показника системної важливості банку.

Буфер системної важливості становитиме 1% для "Райффайзен Банку Аваль", Альфа-банку, А-Банку, ПУМБ, УкрСиббанку, ТАСкомбанку, Universal Bank, ОТП Банку, Банку "Південний" і Кредобанку.

Буфер системної важливості становитиме 1,5% для Укрексімбанку, Ощадбанку та Укргазбанку.

Буфер системної важливості становитиме 2% для ПриватБанку.

Ці банки також повинні розробити плани відновлення діяльності відповідно до вимог НБУ. Такі плани покликані швидко стабілізувати роботу системно важливих установ в умовах кризи.

Крім того, системні банки повинні виконувати посилений норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більш ніж 20% (для банків, які не є системно важливими, він встановлений на рівні 25%).

Після втрати статусу системної важливості банк повинен дотримуватися посилених вимог упродовж ще 12 місяців.

Нагадаємо, в середині лютого в НБУ передбачили зниження ставок за депозитами нижче за 10%. Національний банк вважає, що за умови затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом в Україні можуть різко знизитися ставки за депозитами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram