ГоловнаЕкономікаДержава

СБУ повідомила звільненому з ОРДО українцеві про підозру в тортурах полонених

Чоловік вступив до лав бойовиків, перебуваючи у в'язниці "МДБ ДНР".

СБУ повідомила звільненому з ОРДО українцеві про підозру в тортурах полонених
Так называемая "народная милиция ДНР" (архив)
Фото: replyua.net

Слідчі Служби безпеки під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора оголосили звільненому в грудні 2019 року громадянину України про підозру в тортурах полонених співвітчизників під час утримання в так званій "ДНР".

Про це повідомляють на сайті СБУ.

"Цей громадянин під час перебування у в'язниці так званого «МДБ ДНР» на території колишнього заводу «Ізоляція» в Донецьку добровільно вступив до складу зазначеного незаконного збройного підрозділу. Спільно з іншими учасниками НОФ він застосовував фізичне насильство і катував своїх же співгромадян, як цивільних осіб, так і полонених військовослужбовців Збройних сил України", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що СБУ зібрала достатню доказову базу в результаті проведених допитів потерпілих, а також завдяки роботі прокурорів, слідчих і оперативних співробітників контррозвідки.

Під час обшуку за місцем проживання підозрюваного виявили та вилучили речі, предмети та документи, що підтверджують його участь у терористичній організації "ДНР", які будуть долучені до справи.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 438, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

У СБУ не назвали прізвища підозрюваного, але найімовірніше йдеться про Євгена Бражникова. Про його участь у тортурах раніше розповів інший звільнений з полону "ДНР" - журналіст В'ячеслав Асєєв.

Асєєв говорив про Євгена Бражникова і Олексія Кускова.

"Обидва били мене особисто і ламали всю нашу камеру восени 17-го; Женею Ставцевим - він усе ще в полоні - фактично вимили підлогу, протягнувши по всьому коридору. Я про це також говорив президенту. Він тут же зв'язався з СБУ, де йому голосно відрапортували "Бражниковим займаємося", і на цьому все", - розказав він.

За словами Асєєва, ні допитів, ні офіційної відповіді на його запит щодо заяви на "цих двох персонажів" не було. Запит він зареєстрував 20 січня.

Євген Бражников був заступником директора Донецького енергозаводу, який входить до складу Corum Group Рината Ахметова і в 2014 році був захоплений бойовиками "ДНР". Свого часу Бражников працював у міліції, обіймав посаду оперуповноваженого карного розшуку, але пішов з цієї посади у 2008 році.

Нагадаємо, раніше СБУ оголосила підозру двом бойовикам "ЛНР", яких затримали військові з інтервалом у декілька днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram