ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін підписав з французьким банком Natixis кредитний договір на €64 млн для Маріуполя

Гроші підуть на забезпечення міста чистою питною водою.

Мінфін підписав з французьким банком Natixis кредитний договір на €64 млн для Маріуполя
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів оголосило про запуск проєкту забезпечення Маріуполя чистою питною водою.

На сайті Мінфіну сказано, що 3 березня міністр Оксана Маркарова підписала угоду про застосування Рамкового договору між урядами України та Франції. Його умови передбачають, що французька влада через банк Natixis надасть пільговий кредит на суму до 64 млн євро.

Гроші виділяють на 30 років з 10-річним пільговим періодом. Ставка складе 0,08% річних. Реалізація проєкту повинна початися до кінця 2021 року, а завершитися не пізніше ніж у липні 2025 року. Роботи виконуватиме комунальне підприємство "Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства".

Нагадаємо, що вода, яку подають у квартири в Маріуполі, надходить з річки Сіверський Донець. Вона кілька разів перетинає лінію розмежування. На тлі конфлікту в Донецькій і Луганській області водна інфраструктура перебуває не в найкращому стані. Маріуполь є в самісінькому кінці ланцюга водопостачання, тому в місто надходить вода незадовільної якості.

У 2017 році видання 0629.com.ua замовило дослідження, яке показало, що вода з кранів у Маріуполі не придатна для пиття. Жорсткість води виявилася в 2-4 рази вищою від мінімальної норми, також було зафіксовано підвищений вчетверо вміст сульфатів і вдвічі - сухого залишку.

Уряд планує побудувати для Маріуполя нові фільтрувальні станції, водозабори. Заплановано оновити застарілі мережі та ввести нові форми управління водними ресурсами міста. Загальна вартість проєкту - близько 100 млн євро. Крім французького кредиту, заплановано залучити гроші з інших джерел.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram