ГоловнаЕкономікаДержава

"Укравтодор" підписав контракт з Onur на будівництво моста в Запоріжжі

Вартість договору - 12 млрд гривень.

"Укравтодор" підписав контракт з Onur на будівництво моста в Запоріжжі
Фото: Кабмін / Youtube

Служба автомобільних доріг у Запорізькій області у вівторок підписала контракт з турецькою компанією Onur Taahhut Tasimacilik Insaat на будівництво моста в Запоріжжі.

Церемонію транслювали у прямому ефірі на Youtube-каналі Кабінету Міністрів.

"Ми очікуємо, що реально роботи почнуться вже з наступного тижня. Термін угоди, яку сьогодні підписали, розрахований на чотири роки, але в нас є внутрішній термін. Сподіваюся, що підрядна організація його витримає. Ми очікуємо, що це буде близько двох років", - сказав під час церемонії голова "Укравтодору" Олександр Кубрак.

Він підкреслив, що Onur - компанія з репутацією, і для неї цей міст буде "іміджевим проєктом".

"Хто з вас знає, яка компанія займається будівництвом Подільсько-Воскресенського моста [в Києві]? Ну, Шулявський шляхопровід, мабуть, усі знають", - пожартував Кубрак.

Він висловив надію, що держава, своєю чергою, буде вчасно фінансувати будівництво. Загальна вартість робіт - 11,918 млрд гривень (з ПДВ), на сьогодні вже виділено близько 1,250 млрд гривень.

Нагадаємо, зараз правий і лівий берег Запоріжжя пов'язані між собою мостами Преображенського (мостовий перехід, що йде через Хортицю) і дамбою ДніпроГЕС. Також з правого берега на Хортицю веде арковий міст, на лівий берег потім потрібно їхати через міст Преображенського.

Фото: facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua

Фото: facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua

Будівництво нового моста через Дніпро в Запоріжжі паралельно мостам Преображенського почалося ще в 2004 році. Заклав капсулу тодішній прем'єр України Віктор Янукович. Планувалося, що будівництво завершиться до кінця десятиліття, але проєкт перетворився на багаторічний "недобуд".

Фото: facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua

Фото: facebook.com/Ukravtodor.Gov.Ua

Улітку 2019 року на об'єкт приїжджав президент Володимир Зеленський, а восени - прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Останній пообіцяв за рік-півтора збудувати один бік моста. Це дозволить пустити рух транспорту по новому мосту в один бік у три смуги, а по мосту Преображенського - в інший.

На завершення всіх необхідних робіт буде потрібно близько чотирьох років.

Гончарук сказав, що роботи на мосту відновляться навесні 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram