ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ відкрив справу проти "Нафтогазу" (оновлено)

Компанії закидають завищення цін на газ для населення.

АМКУ відкрив справу проти "Нафтогазу" (оновлено)
Фото: argumentua.com

Антимонопольний комітет почав розгляд справи за ознаками зловживання монопольним становищем з боку "Нафтогазу України".

Про це повідомила пресслужба АМКУ.

Перевірка стосується цін на природний газ, які встановлювали з 1 листопада 2018 року.

Згідно з положенням про покладання спеціальних обов'язків, "Нафтогаз" продає газ постачальникам для потреб побутових споживачів за ціною, що базується на вартості газу для промисловості.

За інформацією АМКУ, "Нафтогаз" встановлював для промислових споживачів ціни, які були вищими від котирувань на Українській енергетичній біржі і на європейських хабах за умовами доставки газу до кордону (NCG).

Антимонопольний комітет вважає, що це може свідчити про завищення цін на природний газ для населення до рівня, "який неможливо було б установити за умов існування значної конкуренції на ринках природного газу".

Оновлення 17:36. Пресслужба "Нафтогазу" повідомила, що в компанії очікують докладної інформації від регулятора для формування юридичної позиції.

При цьому "Нафтогаз" зазначає, що ціни на газ для населення в зазначений період визначав уряд постановою №867 від 19 жовтня 2018 року.

"Нафтогаз" не має права не виконувати вимог уряду, прописаних у постанові про ПСО. Однак є ще один важливий момент: жоден покупець газу в Україні не зобов'язаний купувати газ у "Нафтогазу" на цих умовах. На українському ринку газу існують сотні інших постачальників газу - з-поміж і імпортерів, і приватних видобувачів. Тобто ми повинні постачати на визначених урядом умовах. Однак ніхто не повинен на цих умовах купувати. І вибір є", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, що 20 березня 2020 року спливає контракт голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram