ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін затвердив порядок оренди держмайна через інтернет-аукціони

Торги проходитимуть публічно на "Prozorro.Продажі".

Кабмін затвердив порядок оренди держмайна через інтернет-аукціони
Фото: prozorro.sale

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив новий порядок передачі в оренду державного та комунального майна за допомогою інтернет-аукціонів.

Про це повідомило ДП "Prozorro.Продажі", яке буде адміністратором електронної торгової системи.

Порядок передбачає створення двох публічних списків потенційних об'єктів оренди. Одні будуть передаватися в оренду на електронних аукціонах, другі - за пільговою процедурою без аукціону.

Процедура електронних аукціонів через торговельну систему "ProZorro.Продажі" буде аналогічною до тієї, яку використовують уже півтора року в малій приватизації.

"Більше ніяких торгів "за зачиненими дверима". Максимально спрощений доступ для участі в аукціонах для всіх охочих. Зрозумілі правила участі й онлайн-перегляд будь-якого аукціону і, звичайно, публікація результатів. Під час передачі майна на аукціонах буде значно менше вимог щодо цільового використання приміщень", - зазначає держпідприємство.

Змінюється також порядок передачі в оренду майна без аукціону пільговим категоріям орендарів. Ця процедура повинна бути обґрунтована. Більше не буде можливості отримати державне або комунальне майно без оплати і його використання не за призначенням.

Нагадаємо, що на 1 липня 2019 року Фонд держмайна уклав понад 17 тисяч договорів оренди держмайна, і є ще 6 тисяч об'єктів, які можна здати в оренду.

У місцевих органів влади немає єдиної статистичної інформації про фактичних орендарів і рівні орендних ставок, за якими комунальне майно передається в користування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram