ГоловнаЕкономікаДержава

Україна взяла у Франції €64 млн у кредит для водопостачання Маріуполя

Гроші виділяються на 30 років під 0,08% річних.

Україна взяла у Франції €64 млн у кредит для водопостачання Маріуполя
Фото: kmu.gov.ua

Україна у вівторок підписала з Францією кредитний договір для реалізації проекту з забезпечення Маріуполя питною водою.

Гроші в розмірі 64 млн євро виділяються на 30 років з 10-річним пільговим періодом. Ставка складе 0,08% річних, повідомила прес-служба уряду.

Вода, яка подається в квартири в Маріуполі, надходить з річки Сіверський Донець, яка декілька разів перетинає лінію розмежування. На тлі конфлікту в Донецькій і Луганській областях водна інфраструктура знаходиться не в найкращому стані. Маріуполь розташований у самому кінці ланцюга водопостачання, тому в місто надходить вода незадовільної якості.

У 2017 році видання 0629.com.ua замовило дослідження, яке показало, що вода з кранів у Маріуполі непридатна для пиття. Жорсткість води виявилася в 2-4 рази вищою за мінімальну норму, також було зафіксовано підвищений у чотири рази вміст сульфатів і в два рази - сухого залишку.

Уряд планує побудувати для Маріуполя нові фільтрувальні станції, водозабори. Планують оновити застарілі мережі та ввести нові форми управління водними ресурсами міста. Загальна вартість проекту - близько 100 млн євро. Крім французького кредиту, планують залучити гроші з інших джерел.

Від імені України угоду підписав міністр з питань окупованих територій Вадим Черниш, від Франції - посол Ізабель Дюмон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram