ГоловнаЕкономікаДержава

Україна повинна захистити свій ринок від китайського імпорту сталі, - експерти

При цьому вони вказують на низьку якість китайської сталевої продукції.

Україна повинна захистити свій ринок від китайського імпорту сталі, - експерти
Фото: EPA/UPG

Україна - одна з небагатьох країн у світі, яка зберегла вільний доступ на свій ринок для китайської металопродукції, імпорт якої з кожним місяцем стає все агресивніше. Вже сьогодні Китай є одним з активних гравців на українському ринку в першу чергу в сегментах полімерного прокату, сталевого кріплення, а також сталевих труб. Тому експерти вважають, що офіційному Києву необхідно захистити свій ринок від китайського імпорту сталі за допомогою антидемпінгових розслідувань, пише «МінПром» у статті «Труба кличе: чому Україні пора обмежувати імпорт сталі з Китаю».

Так, президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков нагадав, що всі країни, особливо в період кризи, захищають свої ринки.

"Понад 90% ринків, куди ми постачаємо продукцію, вводять ті чи інші заходи під реальними або надуманими приводами проти української металопродукції. Тому за тими видами продукції, які виробляються в Україні, необхідно дослідити ринок, і якщо є факти демпінгу або інші фактори зловживань, природно, реагувати і обмежувати несумлінну конкуренцію. Раніше вже ввели мита на прутки й оцинкування, логічно буде ввести аналогічні заходи і проти китайських труб", - підкреслив він.

Про необхідність провести антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну китайського прокату з полімерним покриттям заявив виконавчий директор Українського центру сталевого будівництва В'ячеслав Колісник.

"Ми єдина країна, де таке розслідування не проводилося, - зазначив він. - У Європейському Союзі, в Росії скрізь введено антидемпінгові мита щодо китайської полімерної продукції".

При цьому він вказав на низьку якість китайської сталевої продукції.

"Фактично на сьогодні Китай, який заходить до нас, він у кращому разі має 15-30 грамів цинку на квадратний метр при мінімальній вимозі 140, а при нормальній - 225 грамів. Тобто це метал, який і близько не відповідає якісним характеристикам і навіть не повинен використовуватися на ринку", - зазначив він.

Генеральний директор Об'єднання "Укртрубопром" Леонід Ксаверчук зазначає, що на свій ринок Китай українських трубників не пускає, висуваючи вимоги побудувати завод в Піднебесній, і купує українську продукцію лише у виняткових випадках. Тим часом з кожним місяцем китайським імпорт в Україну стає агресивнішим. За даними Державної служби статистики, з 2015 року імпорт сталевих безшовних гарячедеформованих труб із КНР виріс більш ніж в 4,5 рази, і де-факто сьогодні кожна друга імпортна труба на українському ринку - китайська.

Причина, чому китайські труби активно продаються в Україні лише одна - вони дуже дешеві. Вся річ у тому, що продаючи левову частку продукції всередині країни і зіткнувшись з обмеженнями на ринках США, ЄС і Митного союзу, виробники з КНР готові продавати свій товар практично за будь-якою ціною, не покриваючи навіть собівартість, з єдиною метою - забезпечити приплив валюти в Піднебесну, констатують журналісти видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram